DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 21. kedd
F1

Kiskaput találtak, Norris és Tsunoda sem vehet részt a mai Q3-ban

A McLaren és az AlphaTauri is rávilágított az F1 új szabályának egyik kiskapujára: extra előny pénteken, elengedett Q3 szombaton.

A hét közepén vált hivatalossá, hogy milyen szabályok szerint bonyolítják le a sprinthétvégét, és alig pár nappal később már találtak is a csapatok egy kiskaput. A terv szerint a szombati sprint szétlövésre, vagyis a sprint rajtsorrendjét meghatározó időmérőn a Q1-ben és Q2-ben egy-egy új közepes, a Q3-ban pedig egy új lágy gumis szettet használhatnak el pluszban a csapatok, de azt nem kötötte ki a szabály, hogy csak itt és ekkor rakhatják fel az autóra a hétvége során, mindössze annyit, hogy új szettnek kell lennie.

Emiatt pedig Lando Norris és Yuki Tsunoda is kockáztatott: mindketten elhasználták a plusz szett lágy keveréket a pénteki időmérőn, így ha ma délelőtt bekerülnek a Q3-ba a sprint szétlövésen (ahogy pénteken bekerültek), akkor ott nem gurulhatnak ki a garázsból (mert nincs már a szabályok által kötelezővé tett új szett lágy abroncsuk), a 10. helyet elfoglalva végigülhetik a kvalifikáció végét.

f1-mclaren-norris-baku



 

Mégis megérte ez a rizikó, hiszen egyrészt nyilvánvalóan előnyt szereztek a plusz gumival pénteken, másrészt az a fontosabb időmérő: a nagydíj rajtsorrendjéről döntött, és azért jár sok pont, a sprint kevesebbet ér. 

Norris végül hetedik, Tsunoda pedig nyolcadik lett a pénteki kvalifikáción, amik remek eredmények, de Norris azért megpendítette, hogy nem teljesen elégedett, a plusz előnyével együtt akár a negyedik rajtkockát is elérhetőnek tartotta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: