DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

A győzelem Leclerc célja – de tudja, a futam nem a Ferrari erőssége

Mindent meg fog tenni a Ferrarinak kijáró első hely érdekében, bár azzal is tisztában van, hogy a versenytempó az autó gyengesége – így mérlegelt második hétvégi rajtelsősége után a sprint pole-pozíciósa.

Ha Baku és kvalifikáció, akkor Charles Leclerc verhetetlennek tűnik: a Formula-1 történetének első sprintszétlövésén megismételte pénteki formáját, az SQ1 és SQ3 szakaszban is leggyorsabb volt, csak a középső etapban szorult második helyre Verstappenhez képest.

Emlékezetesen alakult a szétlövés fináléja: Leclerc, aki első gyorskörén megfutotta az 1:41,697-es időeredményt, a második próbálkozás során falba tette a Ferrarit az 5-ös kanyarban, megfosztva magát a javítás lehetőségétől. Tétlenül kellett végignéznie, hogy a riválisok javítottak – de nem elegendő mértékben, így Leclerc-nél maradt a délutáni sprintfutam pole-pozíciója.



„A lágy gumival kicsit trükkös volt, mivel tegnap óta nem használtuk ezeket az abroncsokat, a körülmények pedig nagyon mások voltak ma, ezért más volt a viselkedésük. A hátsó túlhevült a második körön, próbáltam kicsit jobban nyomni, hogy időt nyerjek, így elvesztettem az ötödik kanyarban” – beszélt a hibáról a szétlövés végén a parc fermében, ahova emlékezetes módon törött orrkúppal, fél első szárnnyal érkezett vissza.

„Mindenesetre az első körömmel is nagyon elégedett vagyok. Meg kell erősítenünk a látottakat a futamon. Meg fogjuk próbálni” – nyilatkozta Leclerc. Az időmérős uralom kétségtelenül jól hangzik, de a monacói sem hallgatta el, a Ferrari versenyteljesítménye az eddigi három nagydíjon gyenge volt.

„Realistának kell lennünk, hiszen mostanáig a versenyeken nem voltunk jó formában, a Red Bull egy lépéssel előttünk jár. De remélhetőleg sikerül egy jó meglepetést okoznunk. Az autón szerintem sokat sikerült javítanunk, de ma megkapjuk a választ arra, hol állunk hozzájuk képest. Én mindent megteszek érte. A Ferrarinak az élen kell lennie, én pedig megteszek mindent a győzelemért” – ígérte, hogy harcolni fog az első helyért.

Zsinórban a negyedik bakui rajtelsőség

Charles Leclerc statisztikája döbbenetes Bakuban: 2021 óta minden alkalommal ő indult a pole-pozícióból – a hétvégi kettő kvalifikációs sikert tekintve zsinórban négy rajtelsőségnél jár. (Fontos hozzátenni, hogy a hivatalos pole-pozíciós statisztikákba a mai nem számít bele.)  Ennek ellenére a monacói még sosem állt dobogóra a pályán: 2021-ben – mikor a csapat nem volt a Red Bull és a Mercedes szintjén – negyedik lett, tavaly pedig az élről esett ki motorhibával. A 2020-as verseny elmaradt, 2019-ben pedig, először a Ferrarival ötödik lett Bakuban – kilencedik rajthelyről kellett indulnia, miután remekelt az időmérőn, de a Q3-ban összetörte az autót.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: