DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
F1

Ezért kevés a nem európai pilóta az amerikai F1-es szerint

Logan Sargeant 12 évesen költözött Európába, hogy gokartozhasson – ezzel a jelenséggel magyarázza, hogy Amerikából, Ázsiából, Óceániából jóval kevesebb versenyző jut el a Formula-1-ig.

A mezőny kontinensek szerinti megoszlása a következő: 14 európai versenyző van (ide számolva a thaiföldi zászlóval induló, de Angliában született és egész életében ott élő, kettős állampolgár Alex Albont is), az amerikai kontinensről hárman érkeztek, Ázsiából kettő, Óceániából egy pilóta. A nem európai csoport tagja Logan Sargeant, Alexander Rossi és 2015 óta az első amerikai Formula-1-es, akinek van egy teóriája arról, miért alkotnak kisebbséget.

„Sokkal nehezebb, mint aminek tűnhet, és ez igaz szerintem minden amerikai pilótára, Zhoura Kínából, az ausztrál, új-zélandi versenyzőkre. Nekik nagyon nehéz” – mondta a Racingnews365.com-nak Sargeant. „Nagyon korán meg kell hozni a döntést. El kell költözni otthonról, ott kell hagyni a barátokat és családokat.”



„Nagyon magányos lehet időnként, mentálisan pedig kihívás. Ugyanakkor erősebbé teszi az embert, de az adott pillanatban extrém kihívást jelent. Szerintem épp ezért látunk kevesebbet közülünk az F1-ben” – folytatta a Williams újonca.

Sargeant 12 évesen költözött Európába

A floridai versenyző tinédzserkorát Angliában és Svájcban töltötte, hogy az európai központú gokartbajnokságokban versenyezhessen – 2015-ben a KFJ kategória világbajnoka lett. Ugyanennyi idős volt egyébként Guanyu Zhou is, amikor Kínából Európába költözött.

Sargeant beszélt arról, a Formula-1 amerikai népszerűségnövekedésével összhangban azt tapasztalja, egyre több fiatal honfitársa kezd el versenyezni Európában a gokartozás szintjén.

„Látható, hogy több ember érkezik Amerikából, ami csodás hír. Mostanában nézegettem gokartos rajtlistákat, és vannak páran, jó volt látni. Az F1 egyértelműen jobban ismert Amerikában, ami pozitívum, úgy érzem, összességében a jó irányba haladunk” – nyilatkozta Logan Sargeant.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: