DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Sprint: A versenyzők is akarták a változást

Bakuban debütálhat az új sprintformátum, mely két időmérőt hoz az F1-es hétvégékre – a megkérdezett pilóták egyöntetűen támogatják a javaslatot.

Több versenyző is megfogalmazta véleményét a sprintes hétvégék átalakítására vonatkozó elképzelést illetően, melyet a tervek szerint jövő héten fogadhatnak el, és a hétvégi bakui fordulóban már alkalmazhatnak is. A változás értelmében a pénteki szabadedzést a sprintes hétvégéken az előző két évben megszokottak szerint egy kvalifikáció követi majd, azonban ez nem a sprint, hanem a vasárnapi nagydíj rajtsorrendjét határozza majd meg – míg a sprintre szombat délelőtt, az ezeken a hétvégéken teljesen funkciótlan második szabadedzés helyére kerülő külön időmérőn osztják ki a rajthelyeket.

leclerc-bahrein-2023



Az Autosportnak nyilatkozva Charles Leclerc leszögezte, véleménye szerint jó gondolat a sprint leválasztása a nagydíjtól, s egy fontos szempontot említett, mely a nézők érdekét is szolgálja majd: „A sprint időmérőjén több kockázatot vállalhatunk majd anélkül, hogy az egész hétvégénket eldobnánk” – mondta a monacói, akivel Nyck de Vries is egyetértett:

„Szerintem jó, hogy elválasztják a sprint eredményét a nagydíj rajtsorrendjétől, hiszen ez ebben a formában nem javította a versenyzést, különösen azért, mert az élen haladó emberek nem akarnak kockázatot vállalni. A nézők pedig show-t akarnak látni, szóval ez egy okos döntés” – nyilatkozta a holland újonc, s alapvetően Bottas és Hülkenberg is hasonló állásponton van, utóbbi azt is kiemelte, mennyire értelmetlen volt ebben a formában a szombat délelőtti edzés.

sainz-angry

Végül, legalább ennyire fontos az, amit Carlos Sainz hangsúlyozott: tudniillik hogy a versenyzők akaratát is tükrözi a változtatás: „Azt kértük az F1-től az FIA-tól, hogy ha jobb show-t akarnak, akkor ebbe az irányba menjünk. Megkérdezték a véleményünket, és örülök, hogy elfogadták a visszajelzésünket. Izgalmas hétvége áll előttünk!”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: