DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

„A McLaren továbbra is vonzó a mérnökök számára” – Stella

Az olasz csapatfőnök szerint a patinás wokingi alakulat a jövőbeli céloknak köszönhetően továbbra is izgalmas lehetőséget jelent a szakemberek körében.

Katasztrofálisan indult az F1 2023-as szezonja a McLaren számára: a patinás istálló az évad első két hétvégéjén többnyire a középmezőny végén poroszkált, Melbourne-ben azonban végre rámosolygott a szerencse a wokingiakra. Lando Norris pazar teljesítményt nyújtva a hatodik helyen futott be, Oscar Piastri pedig a verseny végén látott káoszból profitálva a nyolcadik helyre kormányozta a gyengécske MCL60-ast. A gárda ezzel egészen a konstruktőri bajnokság ötödik pozíciójáig tört előre, mindez azonban nem változtat azon, hogy a szünetet követő Azerbajdzsáni Nagydíjra jelentős újításokkal érkezik a csapat.

Az istálló télen kinevezett csapatfőnöke, Andrea Stella a Szaúd-arábiai GP-t követően mélyreható változtatásokat hajtott végre a mérnöki csapat szervezeti felépítésében, melynek eredményeképp távozott a technikai igazgató, James Key. A brit szakember feladatai ezentúl megoszlanak majd Peter Prodromou, Neil Houdley, valamint a 2024 elején munkába álló David Sanchez között. Utóbbi a Ferraritól tér vissza Wokingba, Stella szerint pedig a csapat gyenge eredményei ellenére továbbra is vonzó a szakemberek számára.

„Az eddigi interjúk alapján a McLaren továbbra is egy izgalmas lehetőséget jelent az emberek számára, és mindenki tisztában van az ambícióinkkal. Mindenki tudja, hogy ha sikerült fordítanunk a dolgok menetén, akkor a McLaren történelmet ír majd, ennek pedig sokan szeretnének részesei lenni, ezért nem mondanám, hogy nehéz dolgunk van az új tehetségek csábításában” – idézi az olasz csapatfőnököt az F1i.com. 



A 2015-ben szintén a Ferraritól érkező Stella elárulta: az átszervezések egyelőre nincsenek hatással a toborzási folyamatra. „A modellváltás túl friss még ahhoz, hogy éreztesse hatását ezen a téren. A toborzást is a szervezetre jellemző teljesítményorientált módon közelítjük meg, ekkor is kizárólag a teljesítményt tartjuk szem előtt, tehát ebből a szempontból agresszívak vagyunk, ahogyan azt az F1 megköveteli” – magyarázta.

 

Brown: A McLarennél minden adott a sikerhez

A McLaren vezérigazgatója, Zak Brown korábban 2025-öt célozta meg a nagy sikerek évének, melyet a csapat folyamatosan bővülő infrastruktúrája miatt továbbra is reálisnak tart. „Senki nem kérdőjelezi meg az elszántságunkat, hogy visszatérjünk az élmezőnybe. Az új szélcsatornánk hamarosan működésbe lép, a futószalag és a levegőáramlás már funkcionálnak, tehát most kalibrálják az eszközöket. A létesítményben a legmodernebb felszerelésekkel dolgozhatunk majd. Az infrastruktúra és az épületek alapján látható, hogy rengeteget fektettünk bele, mert korábban lemaradásban voltunk ezen a téren. A COVID hátráltatott minket, anélkül a szélcsatorna nyilván sokkal hamarabb elkészült volna” – ecsetelte Brown.

„Minden szükséges erőforrás a rendelkezésünkre áll, hiszen van két fantasztikus versenyzőnk, egy nagyszerű történelmünk, valamint hatalmas lelkesedés és izgatottság jellemzi a csapatot. Minden erőnkkel erre koncentrálunk, elképesztően motiváltak vagyunk, és rengeteg ember csatlakozott hozzánk és még nagyon sokan mennek keresztül jelenleg a csatlakozási folyamaton. Andrea egy új modellt állított fel, de még nem vagyunk kész vele, ez csupán a kezdet” – zárta bizakodva a McLaren vezére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: