DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

„A történelem nem elég” – Domenicali a tradicionális helyszínekről

Az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali figyelmeztette a történelmi pályákat: ne gondolják, hogy gazdag múltjuk miatt bérelt helyük van a naptárban.

A Formula-1 népszerűsége az egekbe szökött az elmúlt években, ennek megfelelően hatalmas érdeklődés övezi a királykategóriát, mind a potenciális csapatok, mind az új helyszínek részéről. Utóbbiból már most sincs hiány, hiszen 2022-ben Miami debütált a versenynaptárban, Las Vegas idei érkezésével pedig immár három helyszínen látja vendégül a száguldó cirkuszt az Egyesült Államok, miközben Vietnám és Dél-Afrika visszatérése is napirenden van. 

A téma a Liberty Media héten tartott részvényesi gyűlésén is szóba került, ahol Stefano Domenicali részletesen is beszélt jövőbeli terveikről. „A jelenlegi versenynaptár meglehetősen jó, az események számának tekintetében a 24-et megfelelőnek tartom, valamint a kontinensek közötti eloszlás is remeknek tűnik. Mindazonáltal nem titok, hogy mérlegeljük az afrikai versenyrendezés lehetőségét, mert jelenleg csupán ez az egyetlen kontinens hiányzik a naptárból” – idézi Domenicalit a MotorsportWeek.com.

Az új helyszínek érkezése a tradicionális létesítmények számára okozhat fejfájást, az európai versenypályák promóterei ugyanis képtelenek versenyezni a közel-keleti, vagy épp amerikai helyszínek által fizetett jogdíjakkal, ennek eredményeképp pedig tavaly a Paul Ricard-i aszfaltcsík került ki a naptárból, de a pilóták által kedvelt Spa-Francorchamps sem érezheti magát biztonságban. Az F1 vezérigazgatója szerint ezeknek a helyszíneknek folyamatosan fejlesztenie kell infrastruktúráikat, mert nem alapozhatnak kizárólag „történelmi” státuszukra.



„Ha ezek a történelmi helyszínek folyamatosan aggodalmaskodnak, akkor valami nincs rendben, de nagyszerű, amikor ezek a pályák egy jó alapra támaszkodva magabiztosan tekintenek a jövőbe. Éppen ezért ezen helyszínek esetében arra fókuszálunk, hogy miként látják a jövőt. Nem szabad arrogánsnak lenniük és abban bízni, hogy biztos helyük van a naptárban csak azért, mert 100 éve rendeznek versenyeket. Őszintén szólva, ez már nem elég” – figyelmeztetett az olasz.

„Senkivel nem űzünk játékokat, mindenkivel egyenes módon kommunikálunk, tehát tisztában vannak vele, hogy ha szeretnének a naptár részesei maradni, akkor végre kell hajtaniuk azokat a dolgokat, amelyeket helyesnek vélünk a helyszín és az F1 szempontjából. Egyértelmű, hogy az utóbbi években ezeknek a helyszíneknek megváltozott a felfogása, mert felismerték, hogy más szelek fújnak” – zárta Domenicali.

Mint arról a Formula.hu is beszámolt, a közeljövőben a Hungaroring is jelentős ráncfelvarráson esik majd át, az átalakítások pedig kötelező feltételei voltak annak, hogy a Magyar Nagydíj és az F1 közös története 2026 után is folytatódhasson.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: