DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Megkezdődött a Hungaroring felújítása

Mikor készül el, mi változik, mi van az F1-es szerződés meghosszabbításával? Ezekről tudtunk meg információkat.

A Formula.hu is meghívást kapott a Hungaroring Sport Zrt. keddi sajtótájékoztatójára, amelyen a pálya felújítása és fejlesztése volt a téma. Ahogy arról már mi is beszámoltunk, a kormány egyetért a Hungaroring fejlesztésével annak érdekében, hogy 2032-ig rendezhessünk F1-es futamot, és támogatja a felújítást: részletek itt olvashatók!

Amint azt az eseményen megtudtuk, az egész projekt alapját a közműfelújítás jelenti, hiszen ez a terület még az eredeti, több évtizeddel ezelőtti állapotot tükrözi. Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a közműfejlesztés már el is indult: a hármas és ötös kanyar alatt már elkészült a csőátvezetés, a további átfúrások egy része elkészülhet áprilisban, a többi pedig majd az idei F1-es Magyar Nagydíj után. 

f1-hungaroring



A hármas és hatos kanyarok között gyengeáramú alapépítmény kivitelezési munkák zajlanak, az ötöstől a tizenkettes kanyarig pedig az új vízvezetéket építik. Körülbelül hat km víz- és villanyvezeték megy körbe, ez 40-50 évig el fogja látni az igényeket. 

 

Mi változik a pályán?

Átalakul, megszépül a bejárati rész, ezen kívül a paddock épülete és az azzal szemben lévő lelátó megújul. Lesz két alagút, a gyalogos híd eltűnik, míg a garázsok mérete, mélysége most kevés, ezek jelentősen meg fognak növekedni, hogy minden feltételnek megfeleljenek. Egy következő lépés lesz majd a nézőtér megújítása, és ezt követően a jegyárak is emelkedhetnek majd a modern komplexumban.

 

Mikor, hogyan készülhet el?

A feltételes közbeszerzést május közepén írhatják ki, ennek a műszaki tatalmát elkezdték összeállítani. Az eredmény kihirdetése a tervek szerint idén megtörténik, 2024 januárjában hatályba léphet a kivitelezővel kötött szerződés. A 2024-es F1-es futamot még a jelenlegi konstrukcióval rendezhetik meg, majd 2024 őszén, a verseny után kezdődne meg a fejlesztés. A 2025-ös futamot kellene ennek közepén megrendezni úgy, hogy a verseny ne sérüljön, ne kelljen kihagyni a felújítás miatt, ennek részleteiről majd egyeztetni fognak. A 2026-os Magyar Nagydíjnak pedig már a megújult Hungaroring adhatna otthont.

gyulay

Gyulay Zsolt szerint már közel van az F1-es szerződés meghosszabbítása

 

Így már közel lehet a szerződéshosszabbítás

A Hungaroring F1-es szerződése jelen pillanatban 2026-ig szól, az említett fejlesztések pedig kötelező feltételei annak, hogy ezt követően is maradhasson a naptárban a Magyar Nagydíj. Gyulay Zsolt szerint a hosszabbítási szerződés tárgyalásai egy éve kezdődtek, a tervek szerint 2032-ig szólhat az új kontraktus, de szeretnének beletenni egy plusz ötéves opciót 2037-ig. Mint mondta, mé egy-két részletet tisztázni kell, de úgy reméli, hogy a következő hetekben ez megtörténik, majd az aláírásra is sor kerül.

 

Milyen más sorozat jöhet az F1 mellett?

A kormány úgy határozott, hogy a felújítás során olyanná kell alakítani a pályát, hogy az autó- és motorversenyek megrendezésére is alkalmas lehet, így szóba kerülhet az is, hogy a Hungaroring adjon otthont egy esetleges MotoGP-futamnak is. Hogy ezen felül milyen más széria érkezhet hazánkba, az egyelőre nem tisztázott: Gyulay Zsolt szerint most nem látnak az F1-en és a MotoGP-n kívül olyan világsorozatot, amely üzletileg is jó döntésnek bizonyulna.

 

A Hungaroring tervezett felújítása után így nézhet majd ki a pálya:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: