DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Nem veszít új nézőket az F1 a Red Bull-fölény miatt

Érdekes következtetésre jutott Stefano Domenicali a számok alapján: a jelenlegi dominancia nincs hatással az újonnan csatlakozó nézőkre.

A Formula-1 nézettségi csúcsokat dönt, továbbra is újabb és újabb nézőket vonz be – de marad ez a tendencia, ha közben egyetlen csapat uralja a bajnokságot, így egyre kiszámíthatóbbá válik a versenyek menete? A Red Bull fölényének növekedése miatt a kérdéssel a Formula-1 vezetése is foglalkozott, és számukra megnyugtató eredményre jutottak.

„Érdekes látni az új piacokon, az új közönség esetében, hogy a dominancia nem igazán fontos tényező” – mondta Stefano Domenicali, a sport elnök-vezérigazgatója a Liberty Media befektetőknek tartott konferenciáján. „Inkább a szenvedélyes rajongók azok, akik esetében csökken az érdeklődés szintje, ha domináns egy autó.”



„Az új piac és új rajongók esetében ez igazából nem túl fontos. Nagy versenyt szeretnénk ebben az ökoszisztémában, de ha megnézzük a mostani növekvő piacot, akkor ez a tényező nem annyira releváns, mint gondolnánk. Érdekes, de ez az igazság.”

Domenicali szorosabb versenyt akar és jósol

Az F1 első embere arra is számít, hogy a verseny hamarosan kiélezettebbé válik – ebben pedig segíteni fog, ha érződni kezd a Red Bullra aerodinamikai tesztelésben kiszabott büntetés hatása.

„Először is, ha egy csapat gyorsabb a többieknél, akkor elismerés jár neki, mert jobb munkát végzett náluk” – idézi a RaceFans.net Domenicalit. „Ha megnézzük a többieket, azt látjuk, hogy a többi csapat nagyon szorosan áll egymáshoz képest. Magabiztos vagyok, hogy a költségplafonnal ez a helyzet a legjobb irányba fog változni, jobb lesz a verseny.”

„Korai és elhamarkodott arról beszélni, eldőlt a bajnokság. Az tény, hogy az első három futamon a Red Bull nagyon versenyképes volt, de arra számítok, hogy felzárkóznak a többiek. Várnunk kell a szélcsatorna csökkentésére vonatkozó büntetés hatására, melyet tavaly kaptak. A bajnokság még nagyon hosszú, és úgy gondolom, lesz pár meglepetés a végéig” – beszélt arról az olasz, mire számít az F1-es erőviszonyokban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: