DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 11. szombat
F1

Alonso eredetileg 15 éve vissza akart vonulni

A spanyol terve kétszeres világbajnokként az volt, hogy egy-két szezont még lehúz, majd befejezi az F1-et. Másfél évtizeddel később úgy érzi, „egy pár év” még van benne.

Lassan 42 évesen is a Formula-1-es mezőny tagja Fernando Alonso, a spanyol három nagydíjból három dobogót érő teljesítménye pedig pályafutása legjobb időszakát idézi, mióta az Aston Martinra váltott: látva motivációját kora ellenére is nehéz elképzelni, hogy a közeljövőben szögre akarná akasztani bukósisakját. Pedig eredetileg egészen más terve volt: mikor elkezdte F1-es karrierjét, sőt nyerte két vb-címét 2005-2006-ban, nem állt szándékában sokáig maradni.

„Úgy emlékszem, mikor a Formula-1-ben kezdtem, az elképzelésem az volt, hogy hét-nyolc évig fogok versenyezni. Azután megnyertem a két bajnoki címet és azt gondoltam, talán még egy-két évig versenyzek, azután befejezem. Ez volt az ötlet – most pedig enyém minden idők leghosszabb Formula-1-es karrierje” – mondta Alonso az interjúban, melyet egyik szponzora, a Bang & Olufsen YouTube-csatornájának adott.



Az említett rekordot Alonso már tavaly megdöntötte: első és utolsó Formula-1-es nagydíja között már több mint 22 év telt el, míg Michael Schumacher esetében 21 év 3 hónap, Kimi Raikkönennél 20 év 9 hónap volt ez a szám a visszavonulás idején. Alonso ebben az interjúban is hangsúlyozta, még évekig akar maradni a Formula-1-ben.

„Továbbra is friss, továbbra is motivált vagyok, még mindig élvezek minden egyes napot. Felébredek reggelente és boldog vagyok amiatt, amit csinálok. Szóval igen, azt hiszem, egy pár év még van bennem, és remélhetőleg bajnoki esélyes is leszek a jövőben” – szögezte le a kétszeres világbajnok, hogy az eredeti visszavonulási terv nem csupán 15 évet fog késni, hanem még többet.

2008-ban a kiszállásról beszélt

A szóban forgó időszakba visszaásva találtunk egy nyilatkozatot, amelyben Alonso valóban arról beszélt, abbahagyhatja. Akkor a tervezett (és végül sosem megvalósuló) egységes motor ötlete miatt hangzott el, hogy 2010-ben, a lehetséges bevezetés évében befejezheti. „Ha ezt elfogadják, az az utolsó csepp lesz a pohárban. Akkor eljön az ideje elgondolkodni a visszavonuláson” – mondta 2008-ban Alonso.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: