DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 16. hétfő
F1

Steiner ellenzi a Red Bull mesterséges lassítását a show érdekében

A Haas csapatfőnöke a Red Bull nyomasztó fölénye kapcsán figyelmeztetett: az F1-nek nem szabad mesterkélt eszközökkel a sport elé helyeznie a show-t.

A Ferrari és a Mercedes fogadkozása ellenére a Red Bull és Max Verstappen párosa ugyanott folytatta 2023-ban, ahol az előző szezont abbahagyta: a holland tavalyi 15 futamgyőzelmével új rekordot állított fel a vonatkozó statisztikai mutatóban, az idei három futamból pedig kettőt tudott megnyerni a kétszeres világbajnok, miközben Dzsiddában is csupán egy féltengelytörés tudta őt megállítani a kvalifikáción. A szurkolókban és a szakértőkben még élénken él a Mercedes hibridérában mutatott uralma, éppen ezért sokan úgy vélik, hogy egy újabb dominancia rosszat tenne az F1 felfelé ívelő népszerűségének.

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner azonban másképp látja a dolgokat: szerinte az energiaitalosok megérdemlik fantasztikus munkájuk gyümölcsét, ezért óva int attól, hogy a jobb show érdekében a jövőben mesterséges eszközökkel próbálják megállítani a Red Bullt. „A sport a legfontosabb dolog, a show csupán másodlagos. Úgy vélem, hogy fognak még alakulni a dolgok, addig is itt van Checo és Max versenyfutása, ami szintén nem mentes feszültségektől. Mindazonáltal nem aggódom amiatt, hogy a többiek ne tudnák elkapni őket” – idézi az olasz szakembert a Motorsport.com



„Szerintem a szabályrendszer működik, persze az előny most a Red Bullnál van, de nem vagyok biztos benne, hogy az idény végéig meg is őrzik azt. Remélhetőleg sikerül rájönnünk, hogy mitől ilyen jók, és akkor másolhatjuk őket, vagy csinálhatunk valami hasonlót. Ne feledjük, hogy a Red Bullnak ott a büntetése, ami miatt kevesebbet tesztelhetnek a szélcsatornában, tehát elméletileg már nem léphetnek nagyot előre. Fantasztikus munkát végeztek, ezért pedig nem hibáztathatjuk a szabályokat. Ha valaki jobb munkát végez a többieknél, akkor jogos az előnyük” – magyarázta Steiner.

„Szavazati rendszer működik, tehát nem nagyon van mozgástered csak azért, mert valaki gyorsabb nálad, és nem is lenne korrekt. Természetesen ha kiderülne, hogy valami illegális az autón, akkor módosíthatják a szabályokat, a biztonság pedig mindig fontos. Ugyanakkor várjunk még, nem szabad elhamarkodott következtéseket levonnunk” – zárta a Haas vezére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: