DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

Van, aki megvédi a piros zászlós döntéseket

A 201 nagydíjon rajthoz álló Jean Alesi szerint méltatlan támadások érték a versenyigazgatót és társait, akik csak a szabályokat követték.

Számos kritika érte az F1 versenyirányítását az Ausztrál Nagydíj végkifejlete miatt, de szerencsére (ha nem is sokan) akadtak olyanok is, akik a védelmükbe vették az illetékeseket. Közéjük tartozik a Ferrari egykori versenyzője, Jean Alesi, aki 201 nagydíj tapasztalatával a háta mögött állt ki Niels Wittich versenyigazgató és kollégái mellett.

Alesi a Corriere della Sera hasábjain elismeréssel szólt a versenyigazgató munkájáról, aláhúzva, hogy Wittich tökéletesen betartotta a szabályokat. „Egy olyan helyszínen, mint Melbourne, amikor sóder és törmelék kerül a pályára, a piros zászló használata megfelelő lépés, ahogy az történt Albon és Magnussen baleseténél és a hajrábéli ütközések után. Nincs alternatíva, túl nagy lenne a kockázat a versenyben lévőkre.”

albon-crash



A francia expilóta, aki jelenleg azon dolgozik, hogy hazája ismét F1-es nagydíjat rendezhessen, Carlos Sainz büntetésére is kitért, amiről maga a „sértett”, Fernando Alonso is úgy nyilatkozott a leintést követően, hogy túl szigorúnak tartja az ítéletet – míg sokan azt nehezményezték, hogy az utolsó kör előtt kiosztott büntetés miatt a spanyol sokkal többet veszített, mint mások szoktak az 5 másodperccel. Alesi viszont nem ért egyet: „Szerintem Sainz büntetése érthető. A fociban is láthatunk tizenegyeseket közvetlenül a meccs vége előtt. A szabálytalanság az szabálytalanság. És legyünk őszinték, Sainz hibát követett el.”

Alesi emellett arra is kitért, hogy nem tartja szerencsésnek azt a tendenciát, hogy a nézőközönség megpróbál nyomást gyakorolni a döntéshozókra és a versenyirányításra: „Az a helyzet, hogy a spái nem-verseny és a 2021-es szezonzáró után a közönség, mely hatalmas, lett az ítélkező, az abszolút főszereplő, ami csak tovább mélyíti a vitákat.”

alesi

„Nem tartom szerencsésnek, hogy megkérdőjelezik a versenyt irányító ember döntéseit, legyen az bárki is, különösen abban az esetben, amikor határozott oka van a futammegszakítás elrendelésének” – sommázott a Ferrari legendája.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: