DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Mindig lesznek nyertesek és vesztesek” – Horner megvédte az FIA-t

Christian Horner szerint fontos, hogy versenykörülmények között érjen véget egy futam, ezért meg tudja érteni az FIA döntését. Nem altat a Red Bull.

A 2023-as F1-es szezon harmadik hétvégéje is Red Bull-győzelemmel ért véget: a kaotikus Ausztrál Nagydíjon Max Verstappen zsebelte be az első helyet, a bokszutcából induló Sergio Perez pedig végül az ötödik helyen futott be. A versenyen háromszor lengették be a piros zászlót, az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner pedig meg tudja érteni az FIA döntését, annak ellenére is, hogy ezzel Verstappen előnye is semmissé vált.

„Mindenki azt szeretné, hogy a futam versenykörülmények között érjen véget, ne pedig lassú körözgetéssel a biztonsági autó mögött. Ebből a szempontból nincs kivetnivaló a döntésben, de amikor a te versenyződ vezet, miután az egész futamon őrizte a tízmásodperces előnyt, majd hirtelen az egész egy szerencsejátékká változik, az nem túl kellemes” – magyarázta Horner a leintést követően a helyszínen tartózkodó riportereknek.



„A piros zászló esetében mindig a biztonsági szempontok az elsődlegesek, a pályán pedig rengeteg törmelék volt, tehát jó döntés volt megszakítani az eseményeket, még ha csak két kör is volt hátra. Mindig lesz, aki nyer ezzel és olyan is, aki veszít” – bölcselkedett a brit.

 

Nem altatott a Red Bull

Verstappennek ezúttal keményen meg kellett dolgoznia a sikerért, hiszen mindkét Mercedesszel szemben pozíciót veszített a rajtot követően, majd a futam hajrájában addigi előnye semmivé foszlott a Kevin Magnussen balesete miatt belengetett piros zászló miatt.

„Max első két rajtja elég rosszul sikerült, harmadjára viszont már megfelelően rugaszkodott el, mögötte pedig kitört a káosz, ami után már nem is indult újra a futam. Sikerült tízmásodperces előnyt kiépítenünk Lewisszal szemben, onnantól kezdve pedig kézben tartottuk a dolgokat, ehhez nyilván Maxnak meg kellett előznie Lewist. Mindkét Mercedes nagyon agresszív volt az első körben, Max ezzel szemben türelmes maradt és nem ment bele a csatározásba. George kiállását és a piros zászlót követően Max és Lewis között dőlt el a verseny, Max pedig hamar dűlőre vitte, aztán pedig csak kontrollálnunk kellett a versenyt” – elemezte a futamot a brit szakember.

A leintést követően a közösségi médiában olyan felvételek kezdtek el terjengeni, melyeken jól látható, hogy a Red Bull hollandja nem a megszokott módon foglalta el saját rajtkockáját, ám Horner egy cseppet sem aggódott emiatt. „Láttam én is a képeket, de látszik rajtuk, hogy a vonalakon belül helyezkedik el, szóval ez nem jelentett problémát. Biztos vagyok benne, hogy az FIA megvizsgálta az esetet, de nekünk nem jeleztek semmit ezzel kapcsolatban” – mondta Horner. 

A versenyt egy motorhiba miatt feladni készülő George Russell elárulta, hogy kiállását követően biztosra vette a győzelmet, az idény első két hétvégéjét uraló Red Bull pedig ezúttal nem tudott akkora előnyt kiépíteni ellenfeleivel szemben, így többen elkezdték találgatni, hogy az energiaitalosok esetleg visszább vehettek a teljesítményből a szorosabb küzdelem érdekében, Horner azonban elhessegette ezeket a feltételezéseket.

„Egy versenyen mindig fontos szempont, hogy a kezünkben tartsuk az eseményeket. Ma egy kiállás szerepelt a tervben, ráadásul nagyon korán meg kellett ejtenünk, ezért a gumikra is figyelnünk kellett. Láttuk Checót, ahogy átjött a mezőnyön, nyilván nem visszafogott tempó mellett sikerült neki. Checo remek felzárkózást mutatott be ma, pedig ezen a pályán a négy DRS-zóna ellenére sem könnyű előzni, emellett övé lett a leggyorsabb kör is, szóval jó munkát végzett” – zárta a Red Bull vezére.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: