DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Rémálomból minigyőzelem: Így lett nyolcadik Albon

Sötét varázslatokra volt szükség a gumikkal a Q3-as eredményhez. A thaiföldi F1-es szenvedve kezdte a hétvégét, aztán az időmérőn hirtelen megtalálta a sokat emlegetett önbizalmat – onnantól pedig szárnyalt.

Alex Albon volt az Ausztrál Nagydíj szombati két meglepetésemberének egyike (a másik Nico Hülkenberg): a thai Williams-pilóta brillírozott a kvalifikáción, az egyik Alpine-t kiütve a Q3-ba jutott, ráadásul ott a másik rózsaszín autót megelőzve nyolcadik lett. A versenyző titka a gumikkal való varázslás volt – ezt ő maga emelte ki.

„Furcsa dolog ez, a Pirelli-gumiknál már a legelejétől fogva sötét varázslatot kell alkalmazni. Néha ahhoz, hogy gyorsabbak legyünk, lassabban kell vezetni. Ha pedig a kör során túl korán feszegetjük a határokat, a végén fizetünk meg érte. A Q3-as köröm egy ilyen volt, úgy éreztem, a határon vagyok, de sosem léptem túl, így még a harmadik szektorban is jó volt a tapadásom” – idézi az Autosport lap Albon magyarázatát. A Williams több ponton a legjobb középső szektort futotta meg az időmérőn, ami jelzi, Albon valóban varázsolt a gumikkal.



Pedig a kilátások nem voltak ilyen jók az elején, sőt: „Az egész hétvége abszolút rémálom volt az első mért körön, bizonytalanul kellett vezetni, úgy érezte az ember, ki kell lépnie a komfortzónából, hogy összerakjon egy köridőt. Aztán viszont az időmérőn az érzet nagyszerű lett, ha pedig megvan az önbizalom, érezzük a tapadást, akkor már lehet a határokat feszegetni. Az időmérő így már nagyon simán alakult, ha megnézzük körről körre, akkor egyre gyorsabbak és gyorsabbak lettünk” – nyilatkozta Albon, hozzátéve:

„A kvalifikáció előtt azt gondoltuk, a kilencedik leggyorsabbak vagyunk az időmérőn, és valóban a kilencedik-tizedik hely környékén voltunk végig. Amikor a pálya sajátossá válik, mint most hétvégén, amikor mindenki küszködik a gumikkal, akkor esélyünk van meglepetéssel előrukkolni és jó munkát végezni.”

„Motiválttá tesz, amikor tudjuk, esély van a pontszerzésre minden egyes hétvégén” – beszélt a Bahreinben tizedik versenyző az újabb pontszerzés kilátásairól. „Ez éltet engem és a csapatot. Remélhetőleg folytatni tudjuk ezt a formát és nyomást tudunk helyezni a többiekre az érkező újdonságokkal. Egyelőre ezt a minigyőzelmet tesszük zsebre, mert ez egy győzelem számunkra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: