DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. június 8. csütörtök
F1

Már nincs érvényben az FIA pattogáslimitje

Sajtóértesülések szerint már Bahrein óta nem tartatja be a tavaly bevezetett határértéket az FIA az F1-ben – de ha romlik a helyzet, visszatérhetnek hozzá.

Amikor megjelent az új technikai szabályrendszer szerint épített, a ground-effectet kihasználó 2022-es Formula-1-es autók, szinte az összes csapat kisebb-nagyobb mértékben szenvedett a szívóhatás kellemetlen velejárójától, a delfinezésnek nevezett jelenségtől. Mivel a pattogás egyes pályákon – például leginkább Bakuban – már a pilóták egészségére káros méreteket öltött, az FIA úgy döntött, hogy biztonsági megfontolásból közbeavatkozik.

A Nemzetközi Automobil Szövetség ezért bevezetett egy mértéket, amellyel az autók függőleges irányú oszcillációját voltak hivatottak mérni és egy határt megszabni hozzá. Tavaly a Belga Nagydíjon életbe is lépett az ezt részletező 39-es technikai direktíva, amely ellen néhányan – mindenekelőtt a delfinezéssel szinte alig küzdő Red Bull – felemelték a hangjukat, szükségtelennek nevezve a lépést.

f1-redbull-dzsidda-szikraA pattogás valóban sokkal kevésbé gyakori jelenséggé vált az F1-ben, s ez a tendencia idén is folytatódott – bár ahogy arról nemrég írtunk, teljesen nem fogunk búcsút inteni a delfinezésnek egyelőre.

Mindenesetre a RaceFans.net portál és több más szaklap úgy értesült, hogy látva azt, hogy már kevésbé jelent problémát a pattogás, az FIA úgy döntött, már nem tartatja be az említett határértéket a csapatokkal (amelynek megszegése egyébként akár kizárással is járhatott volna korábban, ám erre senkinél nem került sor).

Az idézett lap úgy tudja, már a szezonnyitó Bahreini Nagydíj óta nincs érvényben a pattogás mértékét szabályozó limit. Erről természetesen a csapatokat is értesítették. Ugyanakkor azt is hozzátette az FIA, hogy amennyiben úgy ítélik meg, hogy ismét súlyosbodik a helyzet a pattogást illetően, ismét életbe léptethetik a limitet, ami gyorsan megtörténhetne, elvégre az ennek a méréséhez szükséges apparátus rendelkezésre áll jelenleg is.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: