DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A riválisok tettek keresztbe az Alpine-nak egy fontos kérdésben

A franciák csapatfőnöke, Otmar Szafnauer elárulta: megpróbált közbenjárni Pierre Gasly büntetőpontjainak ügyében, ám a konkurencia megakadályozta őt ebben.

Mint a Bahreini Nagydíjat követően beszámoltunk róla, szemléletmódváltás állt be a versenyfelügyelők döntéseiben, ami a pályahatárok be nem tartását illeti: az idei szezontól kezdve már nem jár büntetőpont az ilyen jellegű vétségekért, ahogyan azt Nico Hülkenberg szahíri esete is bizonyítja. A változás a büntetőpontok rendszerét érintő kritikák következményeként jelent meg, melyek azt követően váltak hangsúlyossá, hogy a tavalyi szezon végén Pierre Gasly két pontra került az egyfutamos eltiltást jelentő 12 ponttól.

Mint kiderült, a francia pilóta új alakulata, az Alpine az új szabályértelmezést kihasználva visszamenőleg is megpróbálta töröltetni Gasly pályaelhagyásokért és egyéb, „nem veszélyes vezetésért” kapott büntetőpontjait, ám – az F1-ben cseppet sem meglepő módon – a riválisok megakadályozták az Alpine törekvéseit. 

„Az új szabálynak két fontos eleme van: az egyik, hogy milyen vétségekért járjanak büntetőpontok a jövőben. Véleményem szerint az új álláspont helyes abból a szempontból, hogy az eredeti szándékot figyelembe véve veszélyes vezetésért járjanak a büntetőpontok, ne pedig pályaelhagyásért” – idézi Otmar Szafnauert a Motorsport.com. „Nem teljesen értem, hogy a pályahatárok figyelmen kívül hagyása, vagy épp a túl nagy távolság a biztonsági autó mögött hogyan keveredett ebbe a kalapba, mert ezek nem jelentenek veszélyes vezetést, mindenesetre egyetértek az FIA új értelmezésével.”



„A másik kérdés: legyen-e visszamenőleges hatályú ez az értelmezés? Erre én igennel felelnék, mert szerintem ez így korrekt. Ha mindannyian elismerjük, hogy hibáztunk, akkor a hibát ne csak előremutató módon orvosoljuk, hanem visszamenőleg is” – magyarázta álláspontját a román–amerikai szakember. A hírek szerint az Alpine csapatfőnöke az F1 Bizottság egyik ülésén indítványozta is az ilyen jellegű kihágásokért kapott büntetőpontok törlését, a riválisok azonban saját érdekeiket szem előtt tartva leszavazták az ötletet.

„Kisebbségben voltam, a tízből úgy három-négy csapat támogatta az elképzelést. A többiek közül néhányan elismerték, hogy haszonelvből nem álltak mellénk, remélve, hogy valami történik velünk” – árulta el Szafnauer. Nem nehéz kitalálni, hogy az indítványt ellenző csapatok arra számítanak, hogy Gasly a következő futamok egyikén összeszedi az eltiltáshoz szükséges pontokat, ami jelentősen javítaná saját pontszerzési esélyeiket, a francia helyére ugyanis vélhetően az újonc Jack Doohan ugrana be, az ausztrál tapasztalatlansága fontos pozíciókat eredményezhet a középmezőny szoros küzdelmeiben.

Gaslynak még négy futamot kell teljesítenie jelentősebb szabályszegés nélkül, mielőtt május 22-én, az Emilia-Romagna-i Nagydíjat követő hétfőn elévül két büntetőpontja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: