DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ne panaszkodjunk, megérdemli a Red Bull – Sainz

A ferraris azt kívánja, bárcsak ők lennének fölényben, de a bikák túl jó munkát végeztek. A spanyol szerint az F1 az autók sportja, nem a pilótáké.

Az első két futamon látottak alapján a Red Bull egyeduralmát hozhatja a 2023-as szezon a Formula-1-ben: Bahreinben és Dzsiddában egyaránt kettős győzelmet aratott a címvédő istálló – utóbbi helyszínen ráadásul úgy, hogy Max Verstappennek az időmérős műszaki hiba után a 15. helyről kellett felzárkóznia.

Az energiaitalosok fölénye a riválisok szerint is megkérdőjelezhetetlen: George Russell szerint például benne van a pakliban, hogy az összes futamot megnyerik idén. Ugyanakkor a ferraris Carlos Sainz nem jogos, ha a rajongók vagy a versenyzők panaszkodnak:

f1-redbull-dzsidda



„Sosem voltam annak a rajongója, hogy aggódjunk egy csapat dominanciája miatt” – idézi a spanyolt a RaceFans.net szaklap. „Mivel ha dominálnak, az azt mutatja, hogy ennyire jó munkát végeztek, szóval megérdemlik. Persze bárcsak mi lennénk azok. S ha ez így lenne, rendkívül bosszantana is, ha az emberek azon aggódnának, hogy lelépjük a Formula-1-et.”

 

Az F1 az autók sportja, nem a versenyzőké

Sainz szerint ráadásul semmi újdonság nincs abban, hogy egy alakulat uralja az F1-et: a spanyol úgy véli, mindig is sokkal meghatározóbb szerepe volt a száguldó cirkuszban a technika versenyképességének, mint a pilótáknak.

„Sajnos ez inkább az autók sportja, semmint a versenyzőké. Tudjuk, hogy inkább az jelenti a különbség, még ha nyilván a Red Bullnak nagyon erős a pilótafelállása is. De ha egy autó igazán jó, a többi versenyző tényleg nem igazán tud mit tenni azért, hogy harcban maradjon. Ilyen a természete a Formula-1-nek, láthattuk ezt már korábban is, nincs ebben semmi új. Max felzárkózása a 15. helyről bizonyítja, hogy külön ligában játszanak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: