DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Pont az ellenkezőjét szúrta el a Mercedes, mint tavaly – Russell a W14-ről

Nagy különbség a tavalyi évhez képest, hogy míg a W13-nál tanácstalan volt a csapat, és sokáig tartott megoldást találni, idén pontosan tudják, mit kell kijavítani.

A Mercedes szenvedős szezonkezdete téma volt a Szaúd-arábiai Nagydíj médianapján is. Lewis Hamilton másfél másodpercre saccolta csapata lemaradását, és arról beszélt, már az első pillanattól tudta, nagy lemaradásban lesznek. Hamilton bízik benne, hogy a W14 előbb-utóbb győztes konstrukcióvá válik, csapattársa, George Russell pedig arra tért ki, hol siklott félre a tervezés.

„Egyértelmű, mit szúrtunk el a tél folyamán” – mondta a Formula.hu részvételével zajló médianapon Russell, hozzátéve, a csapatnak már megvan a terve, hogyan oldja meg nehézségeit. A tervezési problémákat a tavalyi autó hasonló gondjaival vetette össze: „A W13-mal valószínűleg az autó agresszivitása tekintetében estünk túlzásba, ezért jött a pattogás, amely problémát jelentett.”



„A W14-gyel valószínűleg az ellenkező irányban lőttünk túl a célon, túl sok teljesítményt áldoztunk fel, hogy ne legyen pattogás, a köridő pedig egyértelműen hiányzik, hogy valamit produkáljunk. A csapat összes tagjának nehéz lenyelni ezt a pirulát: a teljesítmény egyértelműen nem azért hiányzik, mert nem próbálkozunk vagy nem vagyunk elszántak. De igen, nagy döntések meghozása van folyamatban, és egy valamelyest eltérő útra fogunk lépni, sőt, már azon vagyunk” – célzott Russell is arra, hogy koncepcióváltás és B autó érkezhet a csapatnál.

A brit versenyző arról beszélt, a tél folyamán elérték a kitűzött célokat, viszont ezek a célok nem voltak jól megjelölve. „Túl sok teljesítményt és leszorítórőt áldoztunk fel a pattogás eltüntetése érdekében, pedig valószínűleg az FIA által bevezetett változások önmagában megoldották volna a problémáink többségét” – mondta Russell.

 

Jobb a helyzet, mint egy évvel ezelőtt

A Bahreini Nagydíjon hetedikként célba érő Russell – 2022-ben csupán két nagydíjon végzett ennyire hátul – rámutatott a biztató tényre: míg tavaly tanácstalanság volt jellemző a csapatra a problémák láttán, most egyértelműen tudják, mit kell kijavítaniuk.

„A mostani helyzet egyértelműen nem ugyanolyan, mint a tavalyi évben. A teljesítmény mértékét nézve olyan, viszont tavaly mindig értetlenül álltunk azelőtt, hogyan oldjuk meg a problémákat, sokat vakartuk a fejünket, próbáltuk megérteni, miért pattog az autó, hogyan tudjuk ezt kiküszöbölni. És sok időbe telt, mire megoldást találtunk. Most viszont, ha megnézzük, miket céloztunk meg a tél folyamán, felismertük, hogy rossz döntéseket hoztunk, értjük, miért vagyunk ebben a pozícióban.”

„Nyomás van a Mercedesen, mind a csapat részéről, mind a külvilág, a rajongók részéről, és egyértelműen nem a kívánt a pozícióban vagyunk. Erről szólt a levél is, hogy megnyugtassa az embereket a csapaton belül és kívül is, és emlékeztesse őket, keményen dolgozunk, hogy újra abba a pozícióba kerüljünk, ahol a Mercedes lenni akar” – mondta a sajtótájékoztatón George Russell, visszautalva arra, hogy a csapat egy levél formájában szólította meg a nehéz szezonnyitó után követői táborát.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: