DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

„Mi nem keresünk bűnbakot” – levelet írt a rajongóknak a Mercedes

Nem szokványos módon szólította meg táborát a gyenge szezonnyitó után a Mercedes. Nem fognak pánikba esni és ujjal mutogatni, az online térben viszont gyalázkodástól mentes magatartást várnak.

Egy évvel ezelőtt sem kezdődött egyszerűen a Mercedes szezonja, de akkor legalább dobogós eredményt értek el Bahreinben – a csapat most 12 másodpercre volt a pódiumtól, az ötödik helyen. A szezonnyitót követően negatív közhangulat uralkodik az istállónál, máris nyilvánosan lemondtak a világbajnoki címről. A formáció most közvetlenül a rajongókat szólította meg: a csapat hivatalos oldalára egy rajongóknak címzett levél került ki.

„Bahrein fájó volt. Fájt valamennyiünknek, akik minden szezonnak a világbajnoki harcra elszántan vágunk neki. Fájt az egész csapatnak, miután annyi kemény munkát fektettünk bele abba az autóba, amely végül nem felelt meg az elvárásoknak. És végül fájt nektek is, rajongóinknak” – kezdődik a Mercedes levele, amely aztán azt boncolgatja, mit kezdhetnek és mit fognak kezdeni ezzel a helyzettel.

A Mercedes nem fog ujjal mutogatni

A levél talán legérdekesebb és legfontosabb része arra vonatkozik, hogy a csapat nem fog elhamarkodottan reagálni a történtekre, nem fog bűnbakot és felelősöket keresni – követve azt a filozófiát, amelyet a sorozatos vb-címek idején alkalmaztak.



„Először is, nem fogunk pánikolni és nem fogunk a térdünkre csapva reagálni. Egy olyan ádáz közegben, mint az F1, az emberek hajlamosak gyorsan ujjal mutogatni vagy bűnbakot keresni. De ti ennél jobban ismertek minket. A csapaton belül nyíltan beszélünk arról, hogy bátrak vagyunk elbukni, jellemvonásunk a felelősségvállalás és erősségünk a kudarcot lehetőségként látni” – olvasható a Mercedes oldalán. Kiemelik, most a felzárkózás tervén dolgoznak: már a következő futamokra fejlesztések fognak érkezni, a folytatásban pedig még több változás történik, még ha csodafegyver nincs is az F1-ben.

Ez a bekezdés a levélben alighanem válasz az olasz sajtóban felmerült teóriára, amely szerint Mike Elliott műszaki igazgató ultimátumot kapott a csapatvezetéstől a rossz produkció miatt. A levélből ismét az sejthető: egy csapattag ilyen jellegű nyomás alá helyezése nem illene a Mercedes kultúrájába.

A rajongóktól sem fogadják el a gyalázkodást

„Függetlenül attól, hogy kritikát vagy támogatást adtok, megvan ennek a helyes módja – és a helytelen módja is” – tér ki a levél a rajongókra. A Mercedes a szurkolók szimbolikus támogatását kéri a jelenlegi helyzetben, de kizárólag a korrektség határain belül. „Azt akarjuk, hogy online közösségünk biztonságos hely legyen, egészséges vitával tele, ahol a felhasználók tisztelettel kezelik egymást és feléjük is tiszteletet tanúsítanak: legyenek ők csapattagok, a Mercedes rajongói vagy rivális csapatok rajongói.”

„Zéró toleranciát tanúsítunk a diszkrimináció, gyalázkodás és hergelés minden típusa irányába, és a megfelelő módon lépünk fel minden olyan hozzászólással és poszttal szemben, amely nem felel meg az irányvonalainknak. Támogatásotokat kérjük, hogy ez legyen a realitás a közösségünkben” – szólított fel a Mercedes a közösségi médiás gyalázkodás ellen – megidézve egy olyan témát, amelyről az elmúlt években a Formula-1-en belül is sokat beszéltünk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: