DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Newey: Nem leszünk mindig ilyen erősek

A Red Bull F1-es tervezőguruja sem számít dominanciára 2023-ban: szerinte valójában Bahrein sem volt olyan sima menet, mint kívülről tűnt.

A lehető legjobban indult a Red Bull számára a 2023-as Formula-1-es évad: a szezonnyitó Bahreini Nagydíjon az időmérőn és a futamon egyaránt kettős sikernek örülhettek. Többen már lefutottnak gondolják emiatt az idényt, sőt a mercedeses George Russell úgy fogalmazott, hogy szerinte az összes futamot meg fogják nyerni idén az energiaitalosok.

Persze a Red Bull részéről óvatosabban fogalmaznak, Helmut Marko szerint például el fog olvadni az előnyük, részben köszönhetően a 2021-es túlköltekezésük miatt kapott szélcsatornás büntetésük okán.

f1-newey-redbull-2023



A regnáló világbajnok csapat tervezőzsenije, Adrian Newey is úgy véli, hogy nem lesz sétagalopp számukra a szezon – már csak azért sem, mert szerinte a felszín alatt Bahrein sem volt az:

„Biztos vagyok benne, hogy nem leszünk hétről hétre annyira erősek” – fogalmazott a Sky F1 kamerái előtt a dzsiddai futamot megelőzően a szakember. „Bahreinben tipikusan azt az esetet láttuk, hogy a felszín alatt kapálóznunk kellett, mint a kacsa lábainak: korántsem volt olyan sima, mint amilyennek tűnt. Ha visszamegyünk 12 hónapot az időben, ott épp fordítva történt minden: a Ferrari aratott kettős győzelmet, mi pedig kudarcot vallottunk és nem is voltunk olyan gyorsak, mint ők, szóval rendkívül gyorsan változhatnak a dolgok. Csak tovább kell nyomnunk, aztán meglátjuk, hova jutunk.”

Newey ugyancsak okként említette a szélcsatornában tölthető idő korlátozását: „Ha több időnk lenne a szélcsatornában, akkor használnánk, szóval annak, hogy a többi csapatnak több ideje van, segítenie kell őket. Hosszú év lesz ez, 23 versennyel, amiből még csak egy ment le, szóval mindenki keményen fogja nyomni.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: