DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Button ötlete: NASCAR-szerű szakaszpontok az F1-ben

A 2009-es vb-első szereti a változásokat, de ő maga sincs róla meggyőződve, hogy a koncepció működne. Állítja: nem lesz sétagalopp a szezon Verstappennek.

A minap jelentette be Jenson Button, hogy három futam erejéig ő is belekóstol a NASCAR-ba: az első versenyére néhány hét múlva kerül sor a COTA-n – ahol egy másik volt Formula-1-es világbajnok, Kimi Raikkönen ugyancsak rajthoz áll.

Eközben a 2009-es vb-győztes a Sky szakértőjeként az F1-es körforgásban is tevékenykedik, így a bejelentés után megkapta a kérdést, hogy mit tanulhatna esetleg a száguldó cirkusz a NASCAR-tól. Button pedig érdekes ötlettel állt elő, nevezetesen azzal, hogy az F1-ben is oszthatnának futam közben szakaszpontokat – bár arról ő maga sincs meggyőződve, hogy ez működne:

f1-button



„Úgy vélem, ami nagyszerű az F1-ben, hogy nagyon nyitottak a változtatásokra. Ott vannak a sprintfutamok, amelyek szerintem remekül működnek. Persze nem mindenki lesz boldog, amikor meg akarsz változtatni egy olyan sportot, amely régóta ugyanolyan. Én viszont szeretem a változást” – idézi a 43 éves versenyzőt a Motorsport.com szakoldal.

„A NASCAR-ban például szakaszpontokat osztanak a verseny során. Ez érdekessé tehetné a dolgot, hiszen attól függ, mikor állsz ki a bokszba kerékcserére. Ha pontokat osztanának a verseny közben mondjuk a 20. és a 40. körben, illetve a futam végén, akkor ki tudja, az hogyan írná át a stratégiákat. Nem tudom, működne-e.”

Button hozzátette: úgy látja, jó helyzetben van jelenleg a Formula-1, legfeljebb a könnyebb autókkal lehetne még a pilóták kedvére tenni (ahogy azt egyébként több aktív F1-es is rendszeresen szóvá teszi).

f1-verstappen-redbull-bahrein

Nem lesz sima menet Verstappenéknek

Button egyúttal a szezonnyitó Bahreini Nagydíjról is kifejtette a véleményét, amelyet Max Verstappen és a Red Bull domináns tarolása ellenére is élvezetesnek talált: „Viszonylag könnyű versenynek tűnt, különösen Maxnak. Viszont azt kell mondanom, hogy felejtsük el, ki nyerte a futamot: egyébként nagyszerű verseny volt. Igen, könnyű volt Maxnak, de maga a futam remek volt. Rengeteg akció volt, imádtam. Különleges volt látni egymásnak feszülni a két sokszoros világbajnokot, Lewist és Fernandót” – fogalmazott az ex-F1-es, aki nem ért egyet azokkal, akik máris odaadták Verstappennéknek a vb-elsőséget:

„Tudom, hogy versenyzők is mondták, hogy könnyed világbajnokság lesz ez Maxnak és a Red Bullnak. De hogy lehet ezt kijelenteni? Még csak egyetlen pályán teszteltünk és versenyeztünk. Mindnyájan tudjuk, hogy Bahrein egyedi helyszín. Kemény féktávok és kigyorsítások vannak rajta, nem igazán a nagytempójú részekről szól. Nem lehet ezt így kijelenteni.”

„Úgy gondolom, Szaúd-Arábia után tisztábban fogunk látni, az lendületesebb pálya, és majd főleg akkor, amikor jönnek az európai futamok. Szóval nem, nem lesz sétagalopp Max és a Red Bull számára. Remekül kezdték az idényt, nagyon másképp, mint tavaly, de így is számítok szoros csatákra.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: