DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az Aston ott tart, ahol a Force India kilenc éve?

Otmar Szafnauer szerint ők 2014-ben nagyon hasonló teljesítményt nyújtottak Bahreinben. Az Alpine miatt nem aggódik, náluk kicsit lefelé csal az első hétvége képe.

Nem esett hanyatt az Aston Martin bahreini teljesítményétől az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer. A szakember korábban éppen az Astont, illetve annak elődeit, a Racing Pointot és a Force Indiát irányította, és ahogy arra rámutatott, nekik is voltak hasonló villanásaik ugyanezzel a formációval. Ha már Bahrein: őt a 2014-es futamra emlékeztette a hétvége, amikor az általa vezetett Force India autóit Sergio Perez a dobogóra, Nico Hülkenberg pedig az ötödik helyre hozta. 

„Nos, megtették ezt a nagy lépést, de ez mindig is egy nagyon hatékony csapat volt” – reagálta az Astonnal kapcsolatos felvetésre Szafnauer.

„Gratulálok nekik, de szerintem a Force India ugyanitt tartott 2014-ben. Pontosan ugyanitt: ugyanebben a hozzávetőleges pozícióban, dobogós helyet elérve, szerintem Perez ötödik lett az időmérőn, aztán jó versenytempóval harmadikként zárt a futamon. Ezzel együtt gratulálok nekik, hogy a tavalyi évhez képest megcsinálták ezt az ugrást” – tette hozzá a szakember.

f1-szafnauer-alpine-aston-forceindia



Szafnauer szerint az ilyen kiemelkedő eredmények ugyanannyira elterelhetik a figyelmet a valóságról, mint egy-egy nagyon elrontott hétvége. Mint mondta: csak az számít, hogy a pole-pozícióhoz, az első helyhez képest mennyi a hátrány, milyen volt a versenytempó, közelebb vannak-e, mint tavaly? Szerinte az Alpine ebből a szempontból hasonló teljesítményt hozott a tavalyihoz, csak most tőlük szokatlan operatív hibákat vétettek, olyan dolgokat rontottak el a hétvége menedzselése során, amiket nem szoktak, de maga a tempó nem volt rossz.

„Ha normális futamunk lett volna az ilyen hibák nélkül, akkor szerintem Lance (Stroll) éppen csak előttünk lett volna. Kérdés, hogy egy normális futammal megelőzhettük volna őket vagy sem? Ezt most nem tudom, mert nem volt normális futamunk, de reagálnunk kell erre, és jobban kell tennünk a dolgunkat legközelebb. Tavaly egyébként hasonlóan kezdtünk szerintem, Bahreinben az Alfa legyőzött minket, talán a Haas is, már nem emlékszem. Ugyanazt kell tennünk, mint tavaly: a hosszú szezon során bejönni a negyedik helyre, csak közelíteni a top háromhoz.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: