DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Elhajló szárnyakról szól a mai F1, nem hősökről” – Ecclestone kritikája

Egy színjátékká vált a sportág napjainkra, ezért szárnyal Amerikában és veszít teret Németországban, érvel a Formula-1 egykori vezére, Bernie Ecclestone.

A sport népszerűsége eddig soha nem látott magasságokban jár globálisan, beleértve az Egyesült Államokat, üzleti szempontból még sosem volt ennyire kifizetődő a cirkusz részének lenni – nem csoda, hogy tolonganak az új csapatok, hogy ők is a mezőny részévé váljanak. Ez a narratíva jellemzi elsősorban a napi F1-es híreket, Bernie Ecclestone azonban Németország példájával rámutatott, az amerikai berobbanás nem jelenti azt, hogy a Formula-1 Európában is jó irányba tart.

„Ami Amerikában szenzáció, azt nem mindig fogadják jól Európában, és ez fordítva is igaz. Most a show áll mindenek felett, a sport ennek van alárendelve. Az idei Las Vegas-i verseny lesz az F1 koronája. A németek viszont szerintem tovább is sporteseményt akarnak látni, nem színjátékot” – mondta a német F1-Insidernek a most 92 éves Ecclestone, aki 2017-ben adta át a sport irányítását az amerikai Liberty Mediának.

Ecclestone vezetése alatt, különösen a 2000-es évek elején a Formula-1 elsődleges piaca Németország volt – ebben természetesen Michael Schumacher sikerei is közrejátszottak. Akkoriban Németországban tartottak évente két versenyt, ahogyan idén az Egyesült Államokban lesz három nagydíj. Ehhez képest 2019 óta nem rendezik meg a Német Nagydíjat, egy aktuális hír pedig – amely kapcsán Ecclestone-t is kérdezték – az, hogy nem találni szabadon fogható tévécsatornát, amely közvetíteni akarná a versenyeket.



A jogokat elsődlegesen birtokló fizetős Skynak szerződéses kötelezettsége, hogy évente négy nagydíjat egy ingyenesen elérhető csatornával együtt közvetítsen – korábban az RTL-lel működtek együtt, de a szerződés lejárta után nem találnak olyan tévétársaságot, amelynek megérné kifizetni a jogdíj összegét.

„A show és a sport közti egyensúly egyszerűen nincsen meg. A versenyzők manapság ugyanazokat a szólamokat ismételgetik, akárcsak a csapatfőnökök. Bármelyikük mondhatná ugyanazt. A sajtó inkább elhajló első szárnyakról vagy szokatlan padlólemezekről ír, keveset beszél a főszereplők jellemvonásairól. Hogyan lehetne így hősökről beszélni?” – folytatta a jelenlegi F1 kritikáját Ecclestone.

Hiányzik egy német sztárpilóta

A németek érdektelenségéhez hozzátartozik, hogy egyetlen német világbajnok sem maradt a mezőnyben – Michael Schumacher, Sebastian Vettel és Nico Rosberg személyében több mint két évtizeden át szinte minden szezonban volt bajnokesélyes versenyzőjük. Ecclestone szerint Mick Schumacher betölthette volna az űrt, ha máshogyan alakul pályafutása – erről beszélt egy másik interjúban.

„Michaellel tanácsadóként az oldalán Mick egy jó csapat állandó versenyzője lenne” – nyilatkozta Ecclestone a Sport Bildnek. „Az óriási tapasztalata révén Michael rengeteg részletet árulhatott volna el a fiának. Megmutatta volna neki a helyes utat a vezetést illetően, de politikai szempontból is.  Rossz csapatban szerepelt, a Red Bull jobban passzolt volna hozzá. Ott jobban figyeltek volna rá és jobban felépítették volna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: