DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2023. december 5. kedd
F1

Shovlin: De Vries már jövőre a Red Bullnál köthet ki

A holland versenyző hamarosan már Red Bull-pilótaként keserítheti meg a Mercedes életét az F1-ben – állítja a csillagosok mérnökigazgatója, Andrew Shovlin.

Nem csak Charles Leclerc pályafutásáról készült könyv az elmúlt időszakban, Hollandiában ugyanis megjelent a Max Verstappen és Nyck de Vries eddigi történetét feldolgozó olvasmány, a Max & Nyck („Max és Nyck”). Az AlphaTauri újoncáról szóló fejezetekben megszólalt a Mercedes mérnökigazgatója, Andrew Shovlin is, a brit szakember pedig De Vries távozásának körülményeiről és a holland pilóta kiemelkedő képességeiről is szót ejtett.

„Nincs kétségem afelől, hogy a megfelelő csapattal és a megfelelő autóval Nycknek megvannak a képességei a futamgyőzelmekhez. Csupán rajta múlik, hogy képes lesz-e világbajnoki címet szerezni. Az életkorából adódóan nyilván kevesebb ideje lesz erre, de ezt a hátrányt képes lesz ellensúlyozni a tapasztalatával. Volt vele egy megállapodásunk, miszerint ha nem tudjuk őt beültetni egy Mercedes-csapathoz, akkor szabadon távozhat. Könnyedén megbánhatjuk, hogy elengedtük őt” – figyelmeztetett Shovlin.

Az F2 és a Formula-E korábbi bajnokára a szenzációs monzai beugrást követően Dr. Helmut Marko csapott le, a 28 éves holland így az AlphaTauri színeiben készülhet élete első teljes F1-es szezonjára. Marko nem titkoltan azt várja De Vriestől, hogy tapasztalatait kihasználva azonnal a csapat élére álljon, így később akár a Red Bull második ülésére is jó eséllyel pályázhat, hogy honfitársa és jóbarátja, Max Verstappen csapattársa legyen. Shovlin meglátása szerint ez akár hamarabb is bekövetkezhet, mint várnánk. „Nem lepne meg, ha meglehetősen rövid időn belül már a Red Bull pilótájaként kellene vele felvennünk a versenyt.”

Csak az AlphaTaurinak kellett De Vries? A 49 éves brit mérnök rendkívül nagyra tartja De Vries képességeit, azonban elismerte: nem szerettek volna a holland versenyző útjába állni, ezért engedték el őt egyik legnagyobb riválisukhoz. „Nagyszerűen illett a csapatunkba, de nem tarthatunk vissza senkit sem. Ő volt az ideális teszt- és tartalékversenyző számunkra, ha tehettük volna, akkor megtartjuk, de azzal akadályoztuk volna őt az álmai elérésében. A Formula-E bajnoki címével ő rengeteget jelent a Mercedes számára, épp ezért szerettük volna segíteni őt. Emellett a jövőre nézve is fontos lehet, ugyanis a visszatérési esélyeit nagyban befolyásolhatja az, hogy miként bántunk vele. Semmi nem zárja ki, hogy Nyck egy napon ismét egy Mercedest vezessen.”

De Vries Monzában a vakbélgyulladással küzdő Alex Albont helyettesítette, debütálását pedig pontszerzéssel tette emlékezetessé, úgy, hogy egy nappal korábban még az Aston Martint vezette az első szabadedzésen. Akkoriban a hírek arról szóltak, hogy a holland szolgálataiért az AlphaTauri mellett a Williams és a Fernando Alonso utódját kereső Alpine is érdeklődött, Shovlin szavai alapján azonban arra következtethetünk, hogy ezek pusztán puhatolózások voltak. „Számomra a leginkább az volt furcsa, hogy nem alakult ki nagyobb tusakodás érte. Csak a Red Bull kereste meg őt kizárólag a képességei alapján, véleményem szerint pedig politikai okai voltak annak, hogy máshol nem kapott ülést” – zárta a Mercedes szakembere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: