DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Célba vette az élmezőnyt az Alpine

Egyértelmű célt tűzött ki idénre az Alpine csapatfőnöke: a franciák az élmezőny csapatainak megszorongatására készülnek, elhúznának a középmezőnytől.

Erősen zárta a tavalyi szezont megbízhatósági problémái ellenére az Alpine: A McLaren elleni csatában a középmezőny legjobbja címért diadalmaskodtak a franciák, az élen domináló hármassal, a Red Bull-lal, a Ferrarival és a Mercedesszel viszont nem tudták felvenni a versenyt Esteban Oconék. Pierre Gasly érkezésével idén új pilótapárossal vág neki az évnek Otmar Szafnauer csapata, a csapatfőnök pedig pontosan tudja, mit vár el az istállótól a 2023-as szezonban.

„Egy jó év azt jelentené számunkra, hogy közelebb vagyunk a konstruktőri harmadik helyhez. Nagy volt a különbség tavaly a harmadik és negyedik hely között, szóval közelebb akarunk kerülni a harmadikokhoz, és eltávolodni az ötödikektől” – idézi Szafnauert a Formula-1 hivatalos oldala. „Negyedikként végeztünk tavaly, kemény csata volt a McLarennel, és csupán néhány ponttal tudtuk megelőzni őket. Hasonló mennyiségű pontot gyűjtöttünk, a harmadik pedig nagyon messze volt tőlünk” – utalt az Alpine-t a Mercedestől elválasztó 342 pontos különbségre a csapatvezető.



Az Alpine vezérigazgatója, Laurent Rossi még a tavalyi szezon előtt osztotta meg csapata nagyívű tervét, nevezetesen: 100 futam alatt akarja visszavinni a csúcsra a francia istállót. Ebből már csak 78 versenye maradt Oconéknak, Szafnauer viszont úgy érzi, jól haladnak a céljuk felé.

„A 100 futamos terv még mindig a fő célunk. Még sok dolgunk van addig, de folyamatosan figyelemmel kísérjük az odáig vezető utat. Minden az eszközökön, a módszertanon és az embereken múlik, ehhez pedig időre van szükségünk. Ha sikerül is megtalálni a megfelelő készségekkel rendelkező szakembereket, egy másik csapattól való érkezés esetén ki kell várnunk a hosszú felmondási időt, vagy a határozott ideig tartó szerződések lejáratát. De a megfelelő embereket vonzzuk magunkhoz, addig pedig a helyükre kerülnek az eszközök és a módszertan is” – mondta a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: