DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
F1

Leclerc élvezte, a Ferrari trükközött a bejáratással

„Minden simán ment” – összegezte a két fioranói körét az új F1-es Ferrarival a monacói. Nem véletlenül csak ennyi kört tett meg ő és Carlos Sainz.

Rendhagyó bemutatót tartott kedden késő délelőtt a Ferrari, amely egy lelátónyi tifosi jelenlétében leplezte le 2023-as Formula-1-es versenygépét, amelyet aztán a közönség előtt pályára is vitt Fioranóban (minderről videó IDE KATTINTVA). Charles Leclerc-é volt a megtiszteltetés, hogy megtegye az első métereket az új autóval, s bár nyilván ennyiből messzemenő következtetéseket nem tudott levonni a tavalyi vb-ezüstérmes pilóta, élvezte a menetet:

„Jó érzés volt” – mondta el a bejáratást követően. „Különleges érzés megtenni az első igazi kilométereket, miután annyit vezettük már a szimulátorban. Minden simán ment. Nyilván két kör alapján nehéz belemenni a részletekbe, de már így is adtam visszajelzést a mérnököknek az első benyomásokról. Az autó jól ment, simán, szóval minden remekül alakult.”

f1-leclerc-ferrari-fiorano-2023-1

Ügyesen játszott az F1-es szabályokkal a Ferrari

A Ferrari még előző nap, pénzfeldobással döntött arról, hogy Leclerc vagy Carlos Sainz vezetheti előbb az SF-23-ast. Leclerc nyert, így övé volt az első lehetőség, neki két kör jutott, cserébe a spanyol viszont később három kört tehetett meg a géppel.

Nem véletlenek ezek a számok, a maranellóiak ugyanis remekül használták ki a tesztelésre vonatkozó szabályokat. Az előírás ugyanis úgy szól, hogy összesen két filmforgatási nap engedélyezett az aktuális évi autóval a csapatoknak, amelyek során maximum 100 kilométert tehetnek meg – ám amennyiben nem lépik túl egy nap a 15 kilométert, úgy az nem számít be ezek közé, hanem „bemutató eseményként” könyvelik el.

A trükk pedig itt van: a fioranói aszfaltcsík 2997 méter hosszú, azaz épp valamivel kevesebb, mint 3 kilométer – magyarán a Leclerc és Sainz által összesen megtett öt körrel még épp az említett 15 kilométeres táv alatt maradtak, azaz a Scuderia ezzel a bejáratással még nem pazarolt el egyetlen filmes napot sem.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: