DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bátor volt a Ferrari, beéghetett volna a bemutatóval – Sainz

Nagy a kockázat abban, hogy egy csapat nyilvánosság előtt tegye meg vadonatúj autója első köreit, mondja a 2023-as szezon előtt magabiztos Carlos Sainz.

A Ferrari kedd déli eseménye után elterjedt vélekedés, hogy az olaszok gondoskodtak az előszezon eddigi legjobb évindító rendezvényéről: nem vacakoltak festésbemutatóval és körülményes lepellerántással, az SF-23 rögtön a pályán mutatkozott be, egy lelátónyi kiválasztott rajongó előtt. Ebben kockázat is volt, nem kevés – mondja Carlos Sainz.

„Hogy őszinte legyek, ez szerintem lenyűgöző volt, a Ferrari tagjaként úgy gondolom, megengedhetem magamnak, hogy dicsérjem kicsit a csapatot és amit összehoztak. A Formula-1-nek szüksége van az ilyen eseményekre manapság, bemutatókra, ahol összegyűlik a média, a rajongók és a partnerek is, eljönnek a projekten dolgozó mérnökök és autót elmúlt hónapokban építő szerelők. Hozzájuk csatlakozunk mi is, és igazi autót mutatunk be, a pályán, titkolózás nélkül” – mondta el Sainz a Ferrari sajtótájékoztatóján, melyen online formában a Formula.hu is részt vett.



„Ismerve a Formula-1 természetét, úgy gondolom, bátrak voltunk, hogy bevállaltuk, hiszen ez volt a legelső installációs kör az autóval, amely rosszul is elsülhetett volna. Vállaltuk a kockázatot, hogy valami mást csináljunk. Remélem, mindenki élvezte, én nagyon, remek nap volt ez a Ferrari és Formula-1 számára is.”

„Először is annak örülök, hogy ma semmi sem sült el rosszul, minden tökéletesen alakult: viszonylag nagy a kockázat abban, hogy egy vadonatúj F1-es autót ennyi ember előtt pályára küldjünk, és egyetlen probléma nélkül élvezhessük. Normál esetben egy installációs körön vannak kisebb gondok, de ma simán alakult minden. A kanyarokban még egy kicsit nyomni is tudtam és megéreztem ezt-azt, amiről visszajelzést adtam a mérnököknek” – fogalmazott Sainz.

Hozzátette, a háromnapos bahreini gyakorlás előtt kulcsfontosságú 100 kilométeres bejárató teszt holnap következi. Erre filmnap formájában kerül sor szintén a fioranói pályán – kedden az ügyesen matekozó Ferrari nem lőtt el az év során engedélyezett két filmes lehetőségből egyet sem: mivel Charles Leclerc és az őt váltó Carlos Sainz összesen csak öt kört tettek meg, méterekkel a 15 kilométeres limiten belül maradtak, ami pusztán bejáratásnak minősül, nem filmnapnak.

Sainz nagy dolgokra készül ebben az évben

A spanyol első benyomásai az SF-23-ról kedvezőek, bár ő is kiemelte, csupán installációs körökről volt szó bemutatógumikon, így nem nagyon lehetett benyomásokat szerezni az autó sajátosságairól és hibáiról. Sainz, aki tavalyi silverstone-i sikere révén már F1-es futamgyőztesként készül az új szezonra, azonban magabiztos, hogy éve az új autóval jobban alakul, mint a „nem egyszerű” tavalyi:

„Magabiztos vagyok, elég egyértelmű elképzelésekkel fejeztem be az előző szezont, hova szeretnénk tartani, milyen területeken akarok fejlődni versenyzőként, a tél folyamán pedig keményen dolgoztam azon, hogy felkészülten érkezzek ebbe a szezonba. Meggyőződésem, hogy képes vagyok rá és jobb versenyzővé válhatok. Tavaly is részem volt a sikerben, pedig nem volt egy egyszerű szezon.”

„Sok dobogót és három pole-pozíciót szereztem egy olyan autóval, amely talán nem passzolt a legjobban hozzám. Ha ebben az évben megtalálom azt a tartományt, amelyben kényelmesen érzem magam az autóban, akkor tudom, hogy nagy dolgokat hajthatok végre. Izgatott vagyok, mi vár rám ebben az évben” – mondta a Ferrari spanyolja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: