DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Ezért lehet idén közelebb egymáshoz az F1-es mezőny

Az AlphaTauri csapatfőnöke arra számít, hogy a költségvetési limit idén már jobban éreztetni fogja hatását, így a nagycsapatok előnye csökkenni fog.

Magyar idő szerint szombaton 23:30-kor kezdődött a faenzai csapat 2023-as autójának bemutatója, így azt jó eséllyel csak a legvérmesebb európai rajongók követték élőben. Az AlphaTauri csapatvezetőjeként 19. szezonja elé néző Franz Tost beszélt a bemutatót követően várakozásairól.

Az osztrák csapatfőnök szerint a költségsapka mostantól minden szezonban egyre fontosabb szerepet fog játszani, emiatt pedig sokkal szorosabb versenyzésre számít az AlphaTauri főnöke.

„Ezúttal közelebb lesznek egymáshoz a csapatok, ez meggyőződésem. Tavaly még mindig megvolt az az előnye a topcsapatoknak, hogy előző év júniusáig minden alkalmazottjukat megtarthatták, ami segített nekik az új autó fejlesztésében, emiatt pedig egy sokkal versenyképesebb technikát tudtak összerakni, mint a mezőny zöme.”

A Haas például abból profitált rengeteget tavaly, hogy a Ferraritól távozó szakemberek náluk kaptak munkát, így nagyot léptek előre az erősorrendben, Brazíliában pedig még egy pole-pozíciót is bezsebeltek, míg az Alpine azzal próbált megoldást találni erre a helyzetre, hogy csökkentette a specialisták számát, s sokkal sokrétűbb mérnöki tehetségeket alkalmaznak inkább, akik több aspektusban is bele tudnak szólni a fejlesztési munkálatokba.

„Korábban is azt mondtam már, hogy a költségvetési limit legkorábban 2023-tól fogja éreztetni a hatását, és egyre fontosabb szerepet fog kapni. Emiatt gondolom úgy, hogy 2024-ben, majd 2025-ben egyre szorosabb lehet a mezőny, de a 2026-os szezonban már szabályváltozások lesznek, így arról egyelőre nem tudok mit mondani” – zárta Franz Tost.

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol minden futam után megvitathatod a többiekkel, hogyan tetszett a legutóbbi verseny és nem maradsz le a legfontosabb hírekről sem!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: