DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Engem nem az egó vezérel” – Domenicali kritikus Ben Sulayemmel

Mindenkinek a saját munkáját kellett volna végezni, az FIA-elnöknek nem szabadott volna a hibákat elkövetnie. Azóta letisztázták a szerepeket – mondja az F1 első embere.

A Formula-1-es vezetés és a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Mohammed ben Sulayem súrlódásairól sokat beszéltünk az elmúlt hónapokban: már a lehetséges új csapatokkal, elsősorban az Andretti érkezésével kapcsolatos kommunikációban volt ellentmondás a két szervezet között, az igazi töréspontot azonban az FIA-vezér azon nyilatkozata jelentette, melyet a Formula-1 értékével kapcsolatban tett, túlzásnak nevezve az állítólagos 20 milliárd dolláros ajánlatot.

De említhetünk olyan vitás lépéseket is Ben Sulayem részéről, mint az elhúzódó vizsgálat a 2021-es Abu Dhabi Nagydíj és a költséglimit körül, vagy éppen a 2023-as versenynaptár nyilvánosságra hozatala az F1-es illetékesek tudtán kívül. Ezekről mondta a Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali:

„Az ilyeneknek nem szabadna megtörténniük, a sport érdekében mindenkinek a maga munkáját kell végeznie. A márkánk hitelességéhez az kell, hogy mindenki a tökéletes munkát végezze a saját szerepkörében” – mondta a Sky Sportsnak adott interjúban Domenicali. „Egy új elnöknek tiszteletben kell tartania bizonyos dolgokat, ez a normális, hiszen erről tett ígéretet azoknak a tagoknak, akik rá szavaztak.”



„Idő kell ahhoz, hogy kiismerje a megfelelő szerepét az FIA-n belül. Nem titok, a siker kulcsa az, hogy mindenki a saját munkájára összpontosítson, a sport gyarapodása érdekében. Ha valami nem segít? Akkor nem kell hozzászólni. Az érdekünk, hogy a sport gyarapodjon: végezzük mi a saját dolgunk kereskedelmi jogtulajdonosként, végzik a csapatok is, és ugyanúgy az FIA, amelynek már volt egy éve az új csapatával. Most már teljesíteniük kell. Ezen múlik a hitelességünk. Ha valaki nem végez megfelelő munkát, az probléma” – mondta Domenicali, arra célozva, hogy Ben Sulayemnek nem szabadna olyan kérdésekbe beleszólnia, melyek nem az ő hatáskörébe tartoznak.

Letisztázták a szerepeket

Végül a dubaji sportvezető kényszerült megadásra, vagy legalábbis meghátrálásra: Ben Sulayem levelet küldött az F1-es csapatfőnököknek, amelyben bejelentette, visszalép a sportág napi ügyeitől – ezeket Nikolas Tombazis intézi a jövőben, aki szintén az FIA tisztviselője, az újonnan létrehozott egyeléses versenysorozatokért felelős sportigazgató poszt birtokosa.

„Ezt megbeszéltük Mohammeddel. Ő az elnök, ami nagy szerep. A döntései a stratégiával lesznek kapcsolatosak, ahogy ennek lennie kell, a napi ügyekért pedig mások felelnek” – mondta az egykori Ferrari-csapatfőnök. „Fontos volt letisztázni a szerepeket, valamennyiünk számára. Ennél többet nem kell hozzáfűzni.”

Domenicali többre tartja magát annál, hogy adok-kapokba menjen bele

„Száz évre szóló egyezséget kötöttünk arról, hogy ők a szabályhozók. Velük együttesen formáljuk a sportot” – utalt vissza Domenicali arra a megállapodásra, mely értelmében 2000-ben az FIA bérbe adta a Formula-1 kereskedelmi jogait Bernie Ecclestone-nak. Ezek a jogok vannak most a Liberty Media kezében. Az olasz hozzátette: „Én nem akarok harcolni. Ha ez a hozzáállás, akkor a hozzáállás téves. Én az összképet nézem, nem az egó vezérel. Soha nem fogok ilyen adok-kapokba belemenni. Nem ez az én feladatom, ennél jobb vagyok.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: