DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Verstappen: Már többet értem el, mint amiről valaha álmodtam

Az F1 kétszeres világbajnokát elégedettséggel tölti el eddigi impozáns eredménysora, azonban a jövőben is igyekszik a lehető legtöbbet kihozni önmagából.

Álomba illő évadot produkált 2022-ben Max Verstappen és a Red Bull, a holland szupersztár ugyanis könnyedén zsebelte be pályafutása második bajnoki címét, 15 futamgyőzelmével pedig új rekordot állított fel, ami az egy szezonban aratott diadalok számát illeti. A még mindig csak 25 éves Verstappen egy újabb vb-címmel olyan legendákhoz csatlakozhatna mint Ayrton Senna, Niki Lauda, Jackie Stewart, vagy épp apósa, Nelson Piquet, ám elmondása szerint ez nem teszi őt görcsössé, hiszen csupán a maximumot szeretné kihozni magából a továbbiakban is, az pedig egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy hová rangsorolják őt az F1 nagyjainak összevetésében.

„Azt hiszem, már így is többet értem el, mint amiről valaha álmodozni mertem, ezért csak igyekszem mindig a legjobbamat nyújtani. Nem igazán gondolok arra, hogy a bajnoki címeim, futamgyőzelmeim alapján hol helyezkedek el a legendák között. Egyszerűen csak szeretném a munkámat végezni. A szerződésem 2028-ig szól, ezért természetesen megpróbálok még több győzelmet és esetleg bajnoki címet szerezni a csapattal. Soha nem voltam az a srác, aki szerette volna a statisztikákat, viszont szeretnék minden egyes hétvégéről úgy távozni, hogy mindent beleadtam és mindent kihoztam magamból, mert ez tesz boldoggá” – idézi Verstappen gondolatait az F1i.com.

Az F1-ben többször veszítesz, mint nyersz



Kétségtelen, hogy a holland minden körülmények között a győzelmet veszi célba, ettől pedig egy rajtbüntetés vagy egy elszúrt kerékcsere sem tántoríthatja el, ahogyan azt többször is láthattuk a tavalyi szezonban. Ennek ellenére tisztában van vele, hogy nem lehet minden versenyt követően a dobogó legfelső fokán ünnepelni, az elmúlt nyolc évben pedig megtanulta elfogadni ezt a tényt. „Egyértelmű, hogy többször veszítesz, mint nyersz, de ezt egyszerűen el kell fogadni, mert az F1 így működik. Normális esetben csupán egy-két olyan csapat van egy évben, amellyel győzhetsz, de tudjuk, hogy ez egy ilyen sport. A megfelelő mentalitásom viszont mindig megvan. Amikor az F1-be kerültem, akkor a középmezőnyben és a mezőny hátsó részében küzdöttem, de meg kell birkózni ezzel, mert hozzátartozik a tanuláshoz, hogy aztán később egy győzelemre esélyes csapathoz kerülj, ami szerencsére nekem megadatott. Aztán amikor az élmezőnybe kerülsz, akkor meg kell mutatnod, mit tanultál és hogy képes vagy győzelmekre váltani a tapasztalatokat.”

 

Nem aggódik a riválisok miatt

Verstappen a Red Bull New York-i szezonindító eseményén a Mercedest nevezte meg a Red Bull idei legfőbb ellenfelének, afelől pedig ne legyenek kétségeink, hogy a tavalyi szenvedés után Lewis Hamilton és csillagosok minden eddiginél éhesebbek a sikerre. Mindez azonban egyáltalán nem aggasztja a hollandot, aki kizárólag a saját magukra koncentrál. „Nem aggódom, mert a saját munkánkra kell összpontosítanunk, meg kell próbálnunk még tovább fejleszteni az autót. Tisztában vagyunk vele, hogy vannak dolgok, amelyeket jobban is csinálhatnánk – ez persze rám is igaz –, és ez az egyetlen, amit befolyásolni tudunk. Jelenleg nehéz megmondani, ki lesz a legnagyobb fenyegetés számunkra, bár az utolsó futamot megnézve továbbra is úgy tűnik, hogy a Ferrari áll a legközelebb hozzánk, de sok minden változhat, majd meglátjuk” – zárta a kétszeres világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: