DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Verstappen a Mercedest tartja fő ellenfélnek

Max Verstappen egyelőre csak reménykedik abban, hogy lehet esélye a harmadik F1-es vb-címre, míg a legfőbb ellenfélnek a Mercedest tartja.

Kiváló hangulatban érkezett Max Verstappen New Yorkba, a Red Bull 2023-as bemutatkozó rendezvényére, ahol a központi téma természetesen az volt, hogy 2026-tól a Ford lesz motorfronton az energiaitalosok technikai partnere, de az RB19 típusjelű autó bemutatásával együtt szó esett az idei szezon esélyeiről is.

Mint a prezentációt követően, egy online sajtóértekezleten a címvédő kétszeres világbajnoktól megtudhattuk: most még csak reménykedni mer abban, hogy lehet sansza a mesterhármasra.

„A csapattal együtt keményen dolgozunk azért, hogy ismét eséllyel harcolhassunk a bajnoki címért, de azt csak az idő fogja megmutatni, hogy mire jutunk, jómagam pedig egyébként nem is gondolkodom ezen. Most az a legfontosabb, hogy versenyképes legyen az autónk, ha pedig versenyképes az autónk, akkor akár ez is bekövetkezhet. Jelenleg arra kell összpontosítanunk, hogy az autó jól, problémák nélkül működjön és gyors legyen” – nyilatkozta a holland a 2023-as bajnoki esélyeit firtató kérdésre az online értekezleten, amelyre meghívást kapott a Formula.hu is.

f1-verstappen-redbull_2



Ahogyan az lenni szokott, a bemutatókon a csapatok igyekeznek a lehető legkevesebbet mutatni a valós új autóból, így biztosra vehető, hogy az RB19-es Red Bull is jócskán megváltozik majd a New Yorkban látotthoz képest. Arra a felvetésre, hogy milyen lehet majd az új munkaeszköze a nyitány idején, Verstappen határozottan rávágta: „Csak egy gyors autót akarok, egyáltalán nem érdekel, hogy néz majd ki!”

 

Nem tart a tavalyi büntetés hatásaitól

Mint ismeretes, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 2022 végén 7 millió dolláros pénzbüntetéssel, valamint az aerodinamikai tesztjeik 10 százalékos korlátozásával sújtotta a Red Bullt amiatt, hogy 2021-ben átlépték a pénzügyi szabályzatban foglalt költségkeretet.

A két szankció közül kétségkívül az aerotesztek korlátozása tűnt súlyosabbnak: az energiaitalosok rajongótábora aggodalmának adott hangot, míg az egyébként is óriási fölényben lévő csapat igyekezett minél jelentősebbnek feltüntetni az emiatt várt hátrányt.

Verstappen saját bevallása szerint gondolt már a büntetés várható hatásaira, de nem tart attól, hogy a helyzet jelentősen visszaveti a csapatot: „Természetesen gondoltam erre, de szerintem nagyon sok magabiztos szakemberünk van a gyárban. Nehezebb dolgunk lesz valamennyire, de inkább vagyok ebben a helyzetben, minthogy folyamatosan csak második vagy harmadik legyek, mert az még inkább nyomasztó. Tényleg remek embereink vannak a gyárban és gondoskodnunk kell arról, hogy minél precízebbek legyünk a szélcsatornában, de tényleg nem hiszem, hogy ez a helyzet korlátozna bennünket abban, hogy megnyerhetjük-e a bajnoki címet vagy sem” – fogalmazott a holland. 

 

Mercedes vagy Ferrari?

A tavalyi évad úgy indult, hogy a Red Bullnak a Ferrarival kell megküzdenie, míg később úgy alakult a szezon, hogy a vörösök visszaestek, az elején roppant harmatosan muzsikáló Mercedes viszont nagyot lépett előre és az idény hajrájában még futamot is tudtak nyerni.

Mivel a maranellóiaknál a télen vezetőváltás is történt, a szakmai közvélemény nem tartja elképzelhetetlennek, hogy idén ismét a Mercedesnek lesz nagyobb sansza Verstappenék ellen. A holland maga sem titkolta, hogy a csillagosokat tartja a fő ellenfélnek.

f1-verstappen-redbull-2023

Természetesen idén is az F1-es vb-címet célozza Max Verstappen

„Nem vagyok a csapatuk tagja, így az én szemszögemből nehéz megmondani, hogy mennyire értették meg azokat a problémákat, amelyekkel tavaly bajlódtak” – mondta a Mercedesre utalva Verstappen.

„Idén kiderül, viszont szerintem ők lesznek a legfőbb ellenfeleink. Szerintem a Ferrari is erős lesz, de azt képtelenség megmondani, hogy mennyire. A Mercedes az elmúlt évek során mindig megmutatta, hogy nagyon erősek tudnak lenni, mert kiváló szakembereik vannak. Természetesen bízom a saját embereinkben Milton Keynesben, hogy sikerült nekik erős autót alkotniuk remélhetőleg. Remélem, hogy ismét erős csomag áll majd a rendelkezésünkre.”  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: