DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Törvényt sértett bemutatójával az Alfa Romeo?

Az F1-es csapat új főszponzorának logója felkerült a C43-ra – csakhogy a szóban forgó, szerencsejátékban utazó céget tilos reklámozni Svájcban, ahol az eseményt tartották.

A Sauber hivatalos csapatneve a 2023-as szezontól Alfa Romeo F1 Team Stake lett, ennek megfelelően nem okozott meglepetést, hogy az új főtámogató egy nagyméretű oldalsó és számos kisebb matrica formájában felkerült a C43-ra, melyet Zürichben és Hinwilben mutattak be kedden.

Azzal viszont, hogy az Alfa Romeo eseményét egy svájci csatorna, az SRF közvetítette – az ő zürichi stúdiójukból jelentkeztek be –, az online szerencsejátékkal foglalkozó cég nevének megjelenítésével törvényt sérthettek. A Blick az ország szerencsejáték-felügyeletének egyik vezetőjét kérdezte meg arról, milyen következményekkel járhat a feltehetően tiltott reklám. „Ha a hatóság tudomására jut az eset és vizsgálatot kezdeményez, annak büntetőjogi következménye lehet” – mondta a tisztviselő a svájci lapnak.



A Curaçao szigetén – Hollandia tengerentúli területén – bejegyzett Stake tevékenységére számos országban reklámtilalom érvényes: a szóban forgó felirat helyére és a csapatnévbe ezeken a helyszíneken a Kick kerül, amely a főszponzorhoz tartozó játékstreamelő platform. Ahol pedig ennek megjelenítése sem megengedett, a csapat a feliratok nélkül, Alfa Romeo F1 Team néven fog futni – írta nemrég a Formula-1-es szponzorokkal foglalkozó Decalspotters.

Az Alfa Romeo ártatlannak vallja magát

„A Stake megerősítette nekünk, hogy a vállalat nem célozza meg a svájci piacot szerencsejátékaival” – mondta a csapat képviselője a Blicknek. Álláspontja szerint lényegében nincs mit reklámozniuk az országban: „A domain le van tiltva Svájcban és további intézkedések történnek, melyek megakadályozzák a svájci felhasználóknak, hogy hozzáférjenek a Stake szolgáltatásaihoz. Csapatként mindig eleget teszünk a vonatkozó helyi törvényeknek és az FIA szabályozásainak.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: