DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Miért nincs F1-es csapatfőnöke az Alfa Romeónak?

Nem csapatvezetőként, hanem csapatképviselőként jelentették be nemrég Alessandro Alunni Bravit: a szakember tisztázta, miért a szokatlan titulus.

Miután Frederic Vasseur a Ferrarihoz távozott, az Alfa Romeo előbb Andreas Seidlt szerződtette, ám a McLaren korábbi csapatfőnöke a vezérigazgatói szerepkört tölti be, nem pedig a csapatvezetőit. Viszont a nemrég szintén megnevezett Alessandro Alunni Bravi, aki eddig a Sauber csoport ügyvezetőjeként tevékenykedett, hivatalosan szintén nem csapatfőnök lesz a Formula-1-es alakulatnál: a pontos titulusa „csapatképviselő” lesz. Alunni Bravi az Alfa Romeo bemutatóján részletezte, mi is a szokatlan megnevezés oka és mi lesz a feladata:

„A Sauber Group ügyvezetőjeként én irányítom a csoporton belüli összes vállalatot, mint például a Sauber Motorsport vagy a Sauber Technologies, ami az anyavállalat. Mérnöki szolgáltatásokat nyújtunk számos iparágnak, és közvetlenül felelek az üzletért, szóval a marketingért, a kommunikációért, az értékesítésért és a fenntarthatóságért. Egyúttal én vagyok a főkönyvelő is, így én felelek a csoport jogi dolgaiért is.”

f1-alfa-romeo-alunni-bravi-1



„Most ehhez jött hozzá pluszban a csapatképviselői szerepkör. Szorosan együtt fogok dolgozni a főmérnökünkkel, Xevi Pujolarral, a technikai csapattal, valamint Beat Zehnder sportigazgatónkkal a pályán. Megosztjuk a feladatainkat, hogy még hatékonyabbak legyünk. Másfajta szervezeti felépítést akartunk, amellyel azt gondoljuk, jobban tudunk reagálni a Formula-1 egyre összetettebb voltára. Több erőfeszítést igényel a pályán elvégzett munka, s úgy gondoljuk, ezzel a struktúrával hatékonyabban fogunk tudni dolgozni.”

 

Miben más a csapatképviselő, mint a csapatfőnök?

„A különbség, hogy a csapatfőnöknek olyan a szerepköre, amelybe számos különböző egyedi feladat tartozik bele” – magyarázta Alunni Bravi. „Technikai és sport szempontból is dolgozni kell. Úgy véljük, hogy egy F1-es csapat felépítésében – különösen annak érdekében, hogy folytassuk a fejlődésünket – másfajta feladatmegosztás kell, ami együtt jár mindenkinek a szakértelmével és kompetenciájával.”

„Az én szerepköröm világos: én képviselem a csapatot. Én ülök majd a parancsnoki székben, és ott leszek minden technikai megbeszélésen. Én leszek a kapcsolattartó, én fogom képviselni a csapatot az FIA és a kereskedelmi jogok tulajdonosa előtt.”

„Része vagyok egy csoportnak, ahol számos kompetenciának kell megfelelni és számos feladatot kell ellátni, a pályán és azon kívül egyaránt. Normál esetben ez lenne a csapatvezetői szerepkör, de mi jobbnak látjuk csoportként együtt dolgozni az összes területen. Seidl felügyeli a teljes csoport fejlődését, én pedig más területekre fókuszálok és neki jelentek. Úgyhogy nincs átfedés a két feladatkör között, munkamegosztás van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: