DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Az F1 lekésett a BMW-ről

Nagyon határozott oka van annak, hogy miért nem kíván német riválisaihoz hasonlóan az F1-ben szerepelni a BMW.

Miközben a két nagy német rivális, a Mercedes és az Audi mindketten az F1-ben szerepelnek majd 2026-tól, a legutóbb a Williams és a Sauber partnereként egy évtizeden át mérsékelt sikerekkel a királykategóriában versenyző BMW továbbra is mereven elzárkózik attól, hogy ismét beszálljon a száguldó cirkuszba.

A gyár motorsportrészlegének első embere, Andreas Roos erről a kérdésről beszélve erős kritikával illette a Formula–1-et és azt az irányt, amerre a sportág tart. „Ha őszinték akarunk lenni, a Formula–1 jelenlegi hibridrendszerének nincs semmiféle közúti relevanciája” – idézi a Speedcafe Roost. „Így aztán 2026-ban egy olyan rendszerre váltanak, amilyet közúti autók is használnak, de csak 2026-ban!”

bmw-motor



A sportvezető leszögezte, hogy a jelenlegi helyzetben a sportautózás világa sokkal jobban megfelel a bajor cég számára: „Az IMSA-bajnokságban már idén, a WEC-ben pedig jövőre ilyen hibrid rendszerrel versenyzünk, azaz három évvel 2026 előtt. Számunkra az F1 túl későn váltott erre az irányra, s ugyanez a helyzet a fenntartható üzemanyaggal is: a sportautózásban már használják, az F1-ben viszont csak 2026-ban vezetik be.”

A BMW legutóbb az évezred elején szerepelt az F1-ben, 2000 és 2005 között a Williams, 2006 és 2009 között pedig a Sauber partnere volt, előbbivel 10, utóbbival 1 futamot nyerve – a tíz év alatt hatszor is konstruktőri dobogóhoz segítették csapatukat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: