DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A pszichológus érzelemmentes robotként jellemezte Bottast

Volt idő, amikor brokkolin élt Valtteri Bottas: a finn őszintén beszélt evészavaráról és pszichológusnál tett látogatásairól.

Valtteri Bottas az utóbbi években a Formula-1 egyik leglazább szereplőjévé vált, aki néha extrém frizurával sokkol, a nagydíjak vagy egy kiadós bicikliedzés után pedig jutalomként felbont egy sört. Ez nem mindig volt így: a kétszeres vb-ezüstérmes egykori evészavaráról vallott egy interjúban.

„A fájdalomig edzettem magam, fizikailag és mentálisan is. Kicsúszott a dolog az irányításom alól és függőséggé vált. Hivatalosan nem diagnosztizáltak evészavart, de egyértelműen erről volt szó” – mondta Bottas a Helsingen Sanomat lapnak arról, milyen áldozatokat hozott első Formula-1-es szezonjaiban.

„Nem igazán volt egészséges, de a legjobb akartam lenni, és úgy gondoltam, ezt meg kell tennem. Ha a csapat azt mondta, 68 kilónak kell lennem, én pedig normál esetben 73 vagyok, akkor mindent megtettem érte” – folytatta az Alfa Romeo finnje, aki beismerte, egy időben párolt brokkolin élt. Ezt még saját edzője elől is titkolta, aki nem engedte volna az egyoldalú étkezést.



Bottas végül szakemberhez fordult, aki kijózanító jellemzést adott róla: „Pszichológusra volt szükségem, hogy újra a régi legyek. Az első megállapítása az volt rólam, hogy szinte egy robot vagyok, aki csak a célját akarja elérni és nincsenek érzései. Ez megriasztott. Igaz, hogy akkoriban nem volt életem az F1-en kívül.”

Utolsó mercedeses évében is pszichológushoz ment

Nem evészavara felismerése volt az egyetlen alkalom, amikor szakember rendelőjébe ment. Mikor eldőlt, távoznia kell a Mercedestől, új csapata azonban még nem volt meg, a bizonytalanság miatt szintén segítségre volt szüksége.

„Az a szezon megint csak nehéz volt, a jövőmet kétségek övezték, nem tudtam, melyik csapatnál fogok menni. Nagy elhatározás kellett hozzá, hogy külső segítséget kérjek. Az ember azt gondolja, hogy ő kemény fiú, nem kell neki a segítség, a tükörbe nézve meg tudja oldani a gondjait. De egy profi tudja, milyen kérdéseket kell feltennie, ezzel pedig képes lakatokat megnyitni. Nem én vagyok az egyetlen, akinek néha nehéz időszaka van” – mondta a Bottas. Az F1-es pilóták egyre bátrabban beszélnek pszichológusnál tett látogatásaikról: legutóbb George Russell vallott ugyanerről, aki egy baleset után ment szakemberhez.

Valtteri Bottas 2013-ban, első F1-es szezonjában

A Mercedesnél töltött évek felőrölték Bottast: a finn győzni ment a csapathoz, és kudarcként élte meg, hogy csak a második hely jutott neki – erre is kitért az interjúban.

„Egy ilyen versenyképes természettel nehéz volt elfogadni. Csak az utolsó évben tudtam megbirkózni vele, hogy Lewis Hamilton jobb versenyző. Mindig azon töprengtem, hogyan tudom legyőzni és megnyerni a világbajnoki címet. Kimerítő öt év volt. Mindent rögtön meg akartam nyerni, ha pedig nem sikerült, nehezen fogadtam el” – mondta a 2017 és 2021 közti időszakról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: