DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Jost Capito saját elhatározásból hagyta el a Williamst

A Williams F1-es alakulatának leköszönő csapatfőnöke tiszta vizet öntött a pohárba a távozásával kapcsolatban: állítja, ő maga adta át a stafétát.

Jost Capito először 2016-ban kóstolt bele a Formula-1 világába, amikor az akkoriban éppen a mezőny második felében tengődő McLaren a megújulás jegyében őt nevezte ki az F1-es részleg ügyvezető igazgatójává. A kaland nem tartott sokáig, hiszen a német szakember már 2017 februárjában búcsút intett Wokingnak, hogy aztán néhány évvel később egy másik patinás brit istálló színeiben térjen vissza, a Dorilton Capital ugyanis 2020-ban őt nevezte ki a Williams vezérigazgatójává és csapafőnökévé az istálló felvásárlását követően. A tapasztalt Capito két szezont töltött a grove-iak kötelékében, miután a gárda decemberben jelentette be hivatalosan, hogy a 64 éves szakember 2023-ban már nem tér vissza a száguldó cirkuszba, helyét pedig a Mercedestől érkező James Vowles foglalja el a csapatfőnöki székben.

A hivatalos bejelentést követően azonnal megindultak a találgatások, miszerint a Dorilton elégedetlen a csapat fejlődésével, Capito mellett ugyanis a technikai igazgató, Francois-Xavier Demaison is távozott az alakulattól. A korábban a WRC-ben is számos sikert elkönyvelő Capito azonban nemrég a német AutoBild című lapnak adott interjújában bevallotta: saját elhatározásából fordított hátat a Williamsnek, a folyamatosan bővülő versenynaptár ugyanis egyre nagyobb igénybevételt jelentett számára.



„Természetesen kívülről nézve senki sem rendelkezik kellő betekintéssel, de már eredetileg is azt mondtam, hogy két, esetleg három évet vállalok be. Közben annyi versenyünk lett, hogy az egész igazán kimerítővé vált, ahhoz pedig több idő kell két-három évnél, hogy a csapat visszakerüljön az élre” – magyarázta Capito. 

A német regnálása alatt kétségkívül elindult valamit Grove-ban, hiszen 2021-ben több futamon is pontokat tudtak szerezni, George Russell pedig az eső miatt soha el nem rajtoló Belga Nagydíjon dobogót is tudott szerezni a csapat számára, először a 2017-es Azerbajdzsáni Nagydíj óta. Pontszerzésekből 2022-ben is kijutott a gárdának, azonban egyértelműen övék volt a leggyengébb konstrukció az új éra első évében, ennek ellenére Capito sikerként értékeli az elmúlt két évet. „Én úgy gondolom, hogy először az alapokat kell letenni, ezután pedig elkezdhetsz építkezni rá. Meggyőződésem volt, hogy ezt sikerült elérnünk, én pedig jeleztem az igazgatóságnak, hogy most már olyasvalakire lenne szükségük, aki hosszú távon tudja folytatni ezt a munkát.”

 

Jó döntésnek tartja Vowles kinevezését

A Mercedes korábbi főstratégájának kinevezése meglepetésként hatott a paddockban, Capitót azonban elégedettséggel tölti el utódjának személye. „Már korábban is szorosan együttműködtem Jamesszel, akárcsak a Mercedesszel és a versenyzőikkel. Egy rendkívül kompetens szakemberről van szó, akit nagyon kedvelek, mert remek személyiség. Természetesen gratuláltam is neki” – zárta a leköszönő csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: