DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso: Nem folytatnám, ha nem hinném, hogy van esélyünk

A kétszeres F1-es világbajnok elmondta: nem versenyezne tovább, ha nem gondolná, hogy ő és az Aston Martin is képes a legmagasabb szinten teljesíteni.

Bár már a 42. életévében jár Fernando Alonso, továbbra is kimagasló szinten teljesít a Formula-1-ben. Tavaly az Alpine-nal gyakran a középmezőny (egyik) legjobbja volt – még ha az eredménysorát gyengítették is a sorozatos műszaki problémák. Idén már az Aston Martin színeiben áll rajthoz, amely ugyan a konstruktőri helyezést illetően visszalépésnek tűnik, de Alonso bízik a csapatban – s a csapat részéről is úgy vélik, hogy a spanyol tisztában van vele, hogy ők nem csak a levegőbe beszélnek.

A kétszeres F1-es világbajnok hangsúlyozta: nem szerepelne már a száguldó cirkuszban, ha nem gondolná úgy, hogy ő és a csapata is a maximumon tud teljesíteni. „Nem, szerintem nem fogadnám el és nem folytatnám, ha nem hinném, hogy lehet esélyünk” – idézi a pilótát a Motorsport. „Nem tudom, hogy egy vagy tíz százalék az az esély, de csak akkor folytatom, ha hiszem, hogy van sanszunk.”

f1-alonso-aston-teszt-2022



„A következő szezonban nem reális ledolgozni azt a hátrányt, amivel az Aston Martin rendelkezik, de le kell fektetnünk a szükséges alapokat a jövőbeli autókhoz és jobban kell dolgoznunk, mint a többiek. Ez egy igen kompetitív környezet, szóval valami különlegeset kell nyújtanod, ha bajnok akarsz lenni. A magam részéről készen állok rá, hogy valami különlegeset nyújtsak, s ugyanerre számítok a csapattól is.”

 

Hány évig marad még az F1-ben?

Alonso szerződésének pontos hossza nem ismert az Aston Martinnal, de a felek többször is elmondták, hogy több évre terveznek. A spanyol versenyző sem akart pontos időtartamot megnevezni, amikor erről kérdezték:

„Évenként haladok. Nem tudom, talán 2021-ben még nem volt százszázalékos. Ha néhány szezont úgy teljesítek, hogy kívülről rendben is van a teljesítményem, de magam nem vagyok elégedett, akkor talán abbahagyom. 2022-ben viszont például büszke voltam. Bármilyen eredmények is lesznek, folytatom jövőre, mert tudom, mit tudok adni a csapatnak. Szóval nem tudom, két-három évig még biztosan maradok.”

Arra a kérdésre, hogy pontosan mit adhat ő az Aston Martinnak, így felelt Alonso: „Ahol szerintem én jelenthetem a különbséget, az a verseny kulcspillanatai, amikor a tapasztalat számít egy döntés meghozatalánál vagy a stratégia esetén. Nem a vezetési képességekről van szó: szerintem mindannyian tehetségek vagyunk a gyors autók vezetésében. Sokkal inkább a fejről és arról, hogyan irányítod a dolgokat.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: