DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Wolff üzent: „Ne írjanak le minket!”

A tavalyi küszködés ellenére hiszi a Mercedes F1-es főnöke, hogy idén újra számolni kell velük. Elismerte: 2022-ben félreértelmezték a szabályokat.

Miután a turbókorszak előző nyolc évét kisebb-nagyobb mértékben uralta a Mercedes a Formula-1-ben, a 2022-es nagy szabályváltozások azt eredményezték, hogy a csapat – különösen az idény első fázisában – jórészt csak szenvedett az autójával. Bár az év előrehaladtával sokat fejlődtek és Brazíliában a futamgyőzelem is összejött, a másik két élcsapat, a Red Bull és a Ferrari szintjét még nem tudták elérni.

Éppen emiatt Toto Wolffék arra számítanak, hogy még a 2023-as szezonnak is hátrányban fognak nekivágni – ugyanakkor a csapatvezető a Timesnak adott interjúban jelezte: jobb, ha a riválisok számolnak velük idén. „Ne írjanak le minket! Ebben az életben mindig mindent bele fogunk adni” – jelentette ki.

f1-russell-hamilton-mercedes-2022-interlagos



Ami az előző évi küszködést illeti, Wolff szerint nagyon egyszerű a magyarázat: „Nincs benne semmi mítosz: félreértelmeztük a szabályok egy részét. Túl nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy teljesítményt nyerjünk ki egy olyan autóból, amelyet nagyon alacsony, az aszfalthoz közel kell futtatni. De nem engedhettük le annyira az autót, mert az alja akkor hozzáütődött az aszfalthoz. Úgyhogy meg kellett emelnünk a hasmagasságot, ami mindent megváltoztatott. Elcsépelt magyarázatnak hangzik, de ez az igazság.”

A csapatfőnök azt is elmondta, hogy bár nem folyik bele a különböző részlegek döntésébe, így magába az autó tervezésébe, a felelősség elnök-vezérigazgatóként őt terheli a visszaesésért:

„Szerencsések voltunk, hogy zsinórban nyolc vb-címet nyertünk, ami példa nélküli. És ez annak volt köszönhető, hogy itt felhatalmazzuk a személyzetet. Furcsán venné ki magát, ha beleavatkoznék a műszaki döntésekbe ilyen széria után. Szóval abban a szakaszban megfigyelő üzemmódban vagyok, inkább emberi szempontból próbálok utat mutatni. Szükség van-e bármi plusz forrásra? Ugyanakkor vezérigazgatóként és tulajdonosként enyém a felelősség. És mi, csapatként mentünk félre.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: