DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Binotto túlságosan is Sainzt favorizálta Leclerc-rel szemben?

Peter Windsor szerint Mattia Binotto rossz lóra tett Carlos Sainz személyében, Frederic Vasseur érkezésével azonban Charles Leclerc kerülhet a nyeregbe.

Megbízhatósági problémák, stratégiai bakik, vezetői hibák tarkították a Ferrari 2022-es szezonját, aminek következtében a legendás márka vezetősége az évad befejeztével megköszönte a csapatot 2019 óta irányító Mattia Binotto munkáját. A tapasztalt F1-es újságíró, Peter Windsor a saját Twitch-csatornáján osztotta meg észrevételeit a Ferrari tavalyi idényével kapcsolatban, monológjában pedig egy igen keveset emlegetett jelenségre hívta fel a figyelmet, érzése szerint ugyanis Binotto túlságosan is Carlos Sainzt favorizálta a saját nevelésű Charles Leclerc-rel szemben.

„Véleményem szerint Carlos és Charles kapcsolata kiegyensúlyozatlan volt Binotto regnálása alatt, mert ő túlságosan is Sainz irányába húzott. Úgy szerette Carlost, ahogy van, és mindig odafigyelt a mondanivalójára. Ha Carlos azzal állt elő, hogy az autó a lassú kanyarokban alulkormányzott, akkor Charles hiába mondta, hogy nem kellene elrontani az első tengely irányíthatóságát, mert megelőzhető a dolog, Binotto Sainz megoldása mellé állt. Ennek azonban szerintem vége, mert innentől a logikus döntések élveznek előnyt, Fred Vasseur pedig hiába nem mondja ki, tisztában van vele, hogy Charles Leclerc egy komoly autóversenyző” – magyarázta Windsor. Vasseur és Leclerc párosa korábban már dolgozott együtt, a monacói ugyanis éppen az akkor még Vasseur által irányított Saubernél mutatkozhatott be a királykategóriában, a baráti kapcsolat pedig azóta is tart, nem véletlen tehát, hogy a hírek szerint a francia csapatfőnök Leclerc szerződéshosszabbítását szorgalmazza.

„Nyomás alatt Leclerc jobb Sainznál”



A spanyol pilóta 2021-ben Sebastian Vettel utódaként érkezett Maranellóba, és azonnal hatalmas meglepetést okozott azzal, hogy első közös évükben Leclerc fölé tudott kerekedni az egyéni pontversenyben. Windsor szerint ennek ellenére sem kérdéses, hogy kettejük közül ki a tehetségesebb versenyző, Sainz ugyanis csak tökéletes körülmények között tudja tartani a lépést Leclerc-rel. 

„Leclerc tudja, mit csinál, nyomás alatt pedig mindig Sainz fölé fog nőni, legyen az a Q3 legvége, vagy egy változó körülmények között futott verseny. Charles ezekben a pillanatokban mindig lenyűgözően teljesít. A Q2-ben egy új szett lágy keveréken Sainz mindig ott lesz Leclerc mellett, mert ott nincs nyomás, de amint nő a teher, vagy az autó nehezen vezethetővé válik, akkor Charles – Lewis Hamiltonhoz és Max Verstappenhez hasonlóan – előrelép, köszönhetően bővebb versenyzői eszköztárának. Szerintem jelenleg egy szinten állnak ők ketten, ami a mechanikai felkészültséget illeti, de az apróbb nüanszok tekintetében, és talán a stratégiai döntések terén is, 51-49 Leclerc javára.”

„Freddy [Vasseur] tisztában lesz ezzel, mert okos srác, elég okos ahhoz, hogy tudja: ha 2023-ban világbajnokok lesznek, akkor az nagy valószínűséggel Charles Leclerc révén fog bekövetkezni. Egyszerűen hagyni kell őt lazítani és bármelyik pillanatban kihozni a maximumot az autóból és a csapatból. Fred ebben nagyon jó lesz, Mattia viszont nem így cselekedett. Valószínűleg soha nem így gondolkodott, Charles pedig megérezte ezt” – zárta okfejtését a 70 éves szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: