DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Megszólalt a De Vriest perlő szponzor

Az újoncnak még F2-ben pénzügyi segítséget nyújtó holland üzletember büszke rá, hogy honfitársa megérkezett az F1-be – de kéri vissza tőle pénzét.

Az AlphaTauri új versenyzője, Nyck de Vries néhány évvel ezelőtt, a 2018-as szezont megelőzően nehéz helyzetbe került: bár nagy reménységnek tartották őt gokartos pályafutása során, és a McLaren támogatta őt (a csapat utánpótlásának ekkor még tagja volt), kölcsönt kellett felvennie, hogy abban az évben ülést kapja a Prema Formula-2-es csapatánál. A holland üzletember, Jeroen Schothorst 250 ezer eurós kölcsönt biztosított neki. Felajánlotta azt is, hogy a versenyző menedzsere lesz, de ezt De Vries visszautasította.

A kölcsönt feltételei a következők voltak: három százalék éves kamat, viszont mellette ötven százalék részesedés De Vries F1-es tevékenységekből származó jövedelméből. Viszont a teljes kölcsönt nem kell visszafizetni, ha De Vries 2022-ig nem lesz Formula-1-es pilóta.

A holland sajtóhírek szerint a versenyző 190 ezer eurót már visszafizetett, az Investrand céget vezető Schothorst azonban most perel, a tartozás többi részét és az ötven százalékos részesedést követelve. Az ő álláspontja szerint De Vries F1-es versenyzővé vált a 2022-es Olasz Nagydíjon, mikor beugrott a Williamshez. A pilóta azonban ezt vitatja: szerinte tavaly mindössze tartalékpilótaként látta el kötelességét, Formula-1-es versenyző csupán a 2023-as szezontól lesz – azaz nem tartozik sem a kölcsön hátralevő részének kifizetésével, sem a jövedelmeiből való részesedéssel.

Így reagált a hitelező



Az ügy napvilágra kerülését követően közleményt adott ki az üzletember, aki így indokolja a jogi eljárást: „Először is, fantasztikusnak tartom, hogy Nyck F1-es versenyzővé vált, és hogy két holland pilóta is az augusztusi Holland Nagydíj rajtrácsán lesz. De Vries pályafutásának egy kritikus pontján mi befektetést adtunk, amikor senki más nem volt erre hajlandó. Most nem értünk egyet az akkor elfogadott megegyezés értelmezésével kapcsolatban.”

„Az ilyen sajnos előfordul, ennek eredményeként pedig nem tudjuk elkerülni a bírósági utat. Jobban szerettük volna másként, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a motorsport rajongójaként a lehető legtöbb sikert kívánok Nycknek pályafutása hátralevő részében” – idézi a közleményt a GP247.

Az ügyet február 3-án tárgyalja a bíróság Amszterdamban. Ha az üzletembernek adnak igazat, Schothorst megkaphatja De Vries AlphaTauri-fizetésének ötven százalékát – azaz a pilótafizetésekre vonatkozó sajtóinformációból kiindulva nem kevesebb, mint egymillió dollárt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: