DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Vettel: Megviseltek a ferraris évek, de nem bántam meg semmit

Az F1-ből 2022 végén távozó Sebastian Vettel szép emlékként őrzi a Scuderiánál töltött hat évet, bár az eredménytelenséggel nehezen tudott megbékélni.

Nagy reményekkel köttetett meg 2014 végén Sebastian Vettel és a Ferrari régóta várt házassága, az eredmények tekintetében azonban utólag mindkét fél és a rajongók is keserű szájízzel gondolhatnak vissza a német ferraris időszakára. A négyszeres világbajnok nem titkoltan azzal céllal lépett be a maranellói gyár kapuin, hogy példaképe, Michael Schumacher útját járva ismét a csúcsra segítse a Scuderiát, ez azonban végül nem sikerült a tavalyi szezon végén visszavonuló Vettelnek, bár 2017-ben és 2018-ban is volt esélye a bajnoki címre. A német pilóta 2020-ban, igen furcsa körülmények között intett búcsút Maranellónak, miután hat év alatt 14 futamgyőzelemmel, valamint 56 dobogós helyezéssel kedveskedett a Ferrari legendás rajongótáborának, a tifosinak. 

Visszavonulása alkalmából Vettel a Beyond the Grid podcast vendége volt, a beszélgetés során pedig kendőzetlen őszinteséggel beszélt a tűzpirosban töltött évekről. „Megviselt, de valójában soha nem éreztem azt a plusz nyomást, ami abból fakad, hogy a Ferrari versenyzője vagy. Inkább a saját magam által támasztott elvárások miatt éreztem nyomást, mert nagyon szerettem volna, ha működnek a dolgok és sikeresek lehetünk együtt. Több oka is van annak, hogy végül nem így történt, de összességében nagyon boldog vagyok azzal, amit elértem, és megbékéltem az eredményekkel. Utólag visszanézve azonban sokáig tartott, mire sikerült kihevernem” – vallott a német.



Emlékezetes jelenet volt Vettel ferraris pályafutásában, amikor 2018-ban Hockenheimben a szemerkélő esőben hibázott és a kavicságyba csúszott, miközben bajnoki riválisa, Lewis Hamilton a 14. helyről rajtolva zsebelte be a győzelmet Németországban, az idény végén pedig megszerezte ötödik világbajnoki címét is. Vettel eközben a hockenheimi incidenst követően több érthetetlen hibát is vétett, sokak szerint pedig néhány villanástól eltekintve már soha nem tudta visszanyerni korábbi formáját. 

 

„A Ferrari kiváltság”

Noha legfőbb célját nem sikerült elérnie vörösben, Vettel így sem bánta meg a kalandot, sőt, életét jelentősen befolyásolta a Maranellóban töltött időszak. „Remekül éreztem magam, és rendkívüli érzelmi kapocs fűz Olaszországhoz, az olasz emberekhez, valamint a Ferrari-márkához. Kiváltság volt a Ferrarinál versenyezni, és rengeteg nagyszerű élményt éltünk meg együtt. Számtalan emléket őrzök magamban, emellett sok barátra tettem szert a csapatnál. A számok és statisztikák tekintetében elbuktam, mert vb-címet szerettem volna nyerni, de sajnos nem sikerült. Összességében Lewis és a Mercedes túl erős volt számunkra, és nem tudtuk legyőzni őket. Mindazonáltal ahogy telik az idő, egyre jobban megbékélek a tudattal. Tisztában vagyok vele, hogy fantasztikus dolgokat vittünk véghez, persze volt néhány kevésbé nagyszerű is, de végső soron akadt valaki, aki akkoriban jobb volt nálam, és megérdemelten nyerte meg a bajnoki címet, ezért néhányszor a második helyen végeztünk. Nem bántam meg semmit, mert számos dolgot tanultam, szóval nem változtatnék semmin” – zárta Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: