DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nincs Hamilton és Alonso szintjén? – kritizálták az „átlagos” Vettel karrierjét

Erős szavakkal összegezte a négyszeres bajnok pályafutását Peter Windsor. A veterán újságíró szerint Vettel a sikereit csak a nagyon jó Red Bullnak köszönhette.

A 2022-es szezon végének egyik központi története Sebastian Vettel visszavonulása volt: a Formula-1 elmúlt másfél évtizedének egyik meghatározó alakja fejezte be, négy világbajnoki cím és 53 futamgyőzelem birtokosa – utóbbi tekintetben az F1 teljes történetének harmadik legsikeresebbje. Az esemény kapcsán az F1-es közösség fontosabb és kevésbé fontosabb szereplői méltatták a német pályafutását, kiemelve, mekkora kaliberű versenyző vonul vissza. Az újságíró és egykori csapatmenedzser Peter Windsor megnyilvánulása nem tartozik ezek közé: kirívóan kritikusan fogalmazott Vettel karrierje és kvalitásai kapcsán.

„Sosem sorolnám egy kategóriába Lewisszal. Talán ha az autója hátsó tengelye nagyon működik, akkor Fernando szintjén van, de ha szeszélyes az autó hátulja és nincs sok tapadása, akkor már bajban van” – idézi a Crash.net Windsort, aki Twitch-csatornáján adta elő gondolatmenetét. „Legyen egy kis keresztszél a pályán, egy kis olaj, legyenek kopottak a gumik, és Fernando mindig jobb munkát fog végezni, ha ilyen változók is vannak a képletben. Seb nagyon be van korlátozva azt tekintve, mit csinál jól.”



A Formula-1-es versenyekről 1970-es évek vége óta beszámoló Windsor nem kertel: nem nyűgözték le Vettel versenyzői képességei, és úgy véli, a német fő sikereit egyszerűen annak köszönhette, hogy nagyon jó Red Bull volt alatta.

„Vettelt mindig is egy nagyon gyorsan reagáló, nagy tempót diktáló, kiegyensúlyozott versenyzőnek tartottam – aki már akkor is, mikor a Saubernél tesztelt, nem nagyon tudott mást, mint tökélyre fejleszteni, hogy V alakban vegyen be egy kanyart. Ha a kanyar jellege miatt nem tudta ezt megvalósítani, akkor nagyjából átlagos versenyző volt, de ha a megfelelő típusú kanyarban megcsinálta, akkor briliánsan teljesített.”

„Ez a Red Bullnál is jellemző volt, ahol csodás volt a tapadás a hátsó tengelyen, rendelkezésre állt a befújt diffúzor és többi megoldás. Amikor az utolsó Red Bull-os évében nem találtak bele az új szabályokba, akkor újra egy átlagos versenyzővé vált, aki szenvedett Daniel Ricciardo mellett. Akkor volt nyilvánvaló, mennyire ingatag. Nem mondta abban az évben, hogy bajban vagyok, az autó elejét kellene működésre bírnom. Sok mindent tehetett volna ellene, de semmit sem tett.”

Bukott Ferrari-versenyzőnek tartja Vettelt

„Akkor inkább lelépett és átment a Ferrarihoz, ahova négyszeres világbajnokként érkezett meg, akit egy rakás pénzzel és a rajongók hízelgésével fogadtak. De sosem lett jobb, ugyanaz a versenyző maradt. Ez a Sebastian Vettel sztori” – folytatta az erős szavakat Windsor.

Az újságíró Vettel pályafutásának egy sötét pontjáról sem feledkezett el: emlékeztetett a 2017-os Azerbajdzsáni Nagydíjon történt esetre, amikor a hidegvérét elvesztő ferraris ráhúzta a kormányt Lewis Hamiltonra.

„Hozzá lehet tenni, hogy ő volt az, aki a biztonsági autó mögött nekiment Lewisnak, annyira felbosszantotta annak lassú sebessége. Megúszta az esetet, egy nagyon csekély pénzbüntetéssel, miközben Dan Ticktum elvesztette a szuperlicenszét gyakorlatilag ugyanezért. Ez nagyon aránytalan. Rendkívül szerencsés volt, úgy gondolom, hogy megúszta” – mondta Peter Winsor.

Zárójelben hozzátesszük, hogy a jelenleg Formula-E-ben szereplő Dan Ticktum esete jó néhány lépcsőfokkal súlyosabb volt Vettel koccanásánál: az akkor Formula-4-ben induló fiatal brit a 2015-ös silverstone-i eset során tíz autót előzött meg a biztonsági autós fázis során, hogy bosszút álljon és kiüsse ellenfelét – ezért kapott kétéves eltiltást, ebből egyet felfüggesztve. Vettel a bakui eset miatt a futam során tíz másodperces stop-and-go büntetést kapott, az FIA komolyabb szankcióját pedig nyilvános bocsánatkéréssel és a fiatal versenyzők nevelésére tett ígérettel úszta meg.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: