DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Ne maradj le: A pénteki nap legfontosabb F1-es hírei

A Ferrari főnöke a csapatmunkát emelte ki, Charles Leclerc a második családjának tekinti az olaszokat, bejelentést tett az Alfa: ez történt január 20-án.

A nap talán legfontosabb híre az, hogy az Alfa Romeo hivatalosan bejelentette, hogy február 7-én mutatja be új 2023-as F1-es autóját. Így már csak a Haas bemutatójának időpontja ismeretlen.

Alig másfél év után újra eladóvá vált Michael Schumacher debütáló F1-es autója, az 1991-es Jordan. Az eredeti állapotába visszaállított autót (a 6-os alvázszámú Jordan 191), amivel Schumacher a Belga Nagydíja Bonhams aukciósház kínálja, elsőre 1,4 és 2 millió euró közé árazta be, vagyis többre értékelte, mint amennyiért 2021-ben eladták. Az autót február 2-án fogják elárverezni Párizsban.

Innovatív újdonságokkal érkezik az Aston Martin 2023-as F1-es versenygépe február 13-án. A csapat nem trükközik, a végleges verziót tárja a rajongók elé, és a silverstone-iak helyettes ügyvezető igazgatója, Eric Blandin csepegtetett néhány információt az autón megjelenő megoldásokról. Ezek itt olvashatók!

A második családjának tekinti a Ferrarit Charles Leclerc: a Scuderia pilótája a Maranellóba való beilleszkedéséről, az első itt töltött évekről, a hangulatról, és a mostani helyzetről is beszélt egy interjúban. Erről itt írtunk!

f1-leclerc-ferrari_1



Ha már Ferrari: az új csapatfőnök, Fred Vasseur a kollektív munkára hívta fel a figyelmet. „A csapatmunka súlya manapság sokkal fontosabb, mint az egyéneké, sokkal inkább, mint néhány évvel ezelőtt. Most a csapatteljesítmény kerül előtérbe, mert az istállók nagyobb méretei miatt több koordinációra van szükség az egyes részlegeken belül” – mondta el Vasseur.

2026-tól kezdve akár a DRS mellett is alkalmazhatnának aktív aerodinamikát az autókon, Pat Symonds, az F1 technikai vezetője pedig elmagyarázta, ez miért lesz hasznos az előzések során. Részletek itt olvashatók!

Max Verstappen az egykori gumiháború előnyeiről és a lehetséges jövőbeli lépésekről is ejtett néhány szót. Továbbra is szívesen dolgozik együtt az olasz gyártóval a világbajnoki címvédő, ám a holland úgy véli, az F1-es hivatalos beszállítójának már nincs elég motivációja a fejlődéshez. Nyilatkozatát itt dolgoztuk fel!

Közösen tekintette meg a párizsi NBA-meccset az F1 három franciája: a már említett Leclerc mellett az Alpine két pilótája, Pierre Gasly és Esteban Ocon alkotta a triót. Gasly és Ocon kapcsolatát sok kérdőjel övezi előzetesen, az elmúlt időszakban pedig mindketten bőszen bizonygatták, hogy minden rendben lesz köztük...

Végül pedig egy nem F1-es téma: csütörtök este megkezdődött a WRC-szezon idei első futama, a Monte-Carlo Rali. A pénteki nap végén Sebastien Ogier nagyon simán vezet, miután egyetlen komoly riválisa, Elfyn Evans defektet kapott és visszaesett az ötödik helyre. Ogier előnye 36 másodperc a regnáló világbajnok Kalle Rovanperával szemben, a dobogó alsó foka pedig jelenleg Thierry Neuville-é, Evanst pedig egyelőre a Fordhoz visszatérő, és óvatosan kezdő Ott Tanak is megelőzi. A WRC2 küzdelmeit hasonló különbséggel vezet a Skoda új fejlesztéseit bevető Nikolay Gryazin, míg a magyar László Zoltán, Zsiros Gábor páros a Masters Cup ötödik helyén áll.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: