DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Nem áll vissza az egy versenyigazgatós rendszerre az F1

Az FIA elnöke szerint hiba lenne egyetlen szakemberre támaszkodniuk, éppen ezért képzéseket is indítanak. Állítja: Michael Masi maga akart távozni.

Miután Michael Masi a 2021-es évadzáró Abu Dhabi Nagydíj botrányos végjátéka után távozott a Formula-1-es versenyigazgatói székből, az FIA tavaly két szakembert foglalkoztatott ebben a szerepkörben rotációs rendszerben: Niels Wittichet és Eduardo Freitast. Ugyanakkor a Suzukában történtek után, amikor egy beavatkozó traktor hajtott a pályára, pontosabban a bukótérbe, miközben a mezőny még a biztonsági autó mögött körözött az eső miatt borzalmas látási viszonyok közepette, úgy döntöttek, hogy Wittich egyedül viszi a szezon hátralévő részét – annak ellenére, hogy ő is kapott kritikákat az év eleji ügyei kapcsán, beleértve az ékszerkérdés erőltetését.

Ugyanakkor a legtöbb kritika azért érte az FIA-t a versenyzők részéről, mert szerintük nem javított, sőt inkább rontott a következetességen az, hogy két versenyigazgató dolgozott a nagydíjhétvégéken felváltva. Márpedig az F1 nem fog visszatérni az egy versenyigazgatós rendszerre – erről az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem beszélt a Dakar Ralin tett látogatása során tartott sajtótájékoztatón:

f1-niels-wittich-2022



„Zajlik most egy folyamat, és van egy csapatom, amely alapos folyamaton és tréningen megy keresztül, hogy sportbírók és versenyigazgatók legyenek. Nem lehet csak egyetlen versenyigazgatónk, nem támaszkodhatunk csak rá. Úgy látom, fel kell készítenünk a második szerepet. Nem támaszkodhatunk egyetlen emberre a legnagyobb szakágunkban vagy akármelyik másikban. Mi van, ha történik valami? Ha fenntarthatóvá akarjuk tenni az autósportot, készen kell állnunk a felkészítéssel” – idézi a Motorsport.com Ben Sulayemet, aki hozzátette: a nemzeti autósportos szövetségeket is felkérte arra, hogy küldjék el a képzésre a legjobb szakembereiket, és ígéri, hogy jobbnál jobb stewardok és versenyigazgatók fognak kikerülni a rendszerből.

Azt egyébként nem árulta el Ben Sulayem, hogy idén is Wittich marad-e a(z egyik) versenyigazgató a Formula-1-ben, ám az FIA egyik képviselője a RaceFans.net szakoldalnak megerősítette, hogy az ő pozíciója nincs veszélyben. Hogy Freitas visszatér-e mellé vagy más valaki érkezik, arról egyelőre nem szól a fáma.

 

Masi maga akart távozni az F1-ből

Ben Sulayem arról is beszélt az említett sajtóeseményen, hogy Masit nem az FIA távolította el a posztjáról 2021 végén, hanem az ausztrál maga akart távozni, köszönhetően az őt ért támadásoknak és online bántalmazásoknak:

„Ez az ő döntése volt. Beszéltem vele az elején. Voltak ott emberi hibák, és úgy éreztem, nem akarta tovább folytatni azok után, amit a közösségi médiában, a toxikus közösségi médiában kapott. Beszéltem vele, és igazságtalan volt ez vele szemben. Az FIA mindig támogató volt. Ugyanez elmondható Silvia [Bellott, FIA-sportfelügyelő – a szerk.] vagy néhány más tagunk esetében, akik fenyegetéseket kaptak. Én magam is kaptam fenyegetéseket, hogy változtassam meg az eredményt, de nem vettem komolyan őket. De most kiállunk a toxikus közösségi média ellen, ami befolyásolja a sportunkat, mert hiszem, hogy ha nem állunk ki, akkor visszafordíthatatlan károkat szenvedhet a sportunk a jövőt illetően.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: