DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

„Perez egyetlen problémája, hogy Verstappen a csapattársa”

Perez korábbi menedzsere, Adrian Fernandez az F1 legnagyobbjai közé sorolja az „elrettentő” Max Verstappent, azonban hisz honfitársa képességeiben.

Váratlanul reménysugár csillant fel Sergio Perez előtt a 2022-es szezon kezdetén, hiszen úgy tűnt, hogy az új szabályrendszer alapján épített RB18-as versenygép jobban fekszik a mexikó pilótának, mint Max Verstappennek. Perez remek szezonkezdetét bizonyítja, hogy az idény első tíz versenyhétvégéjén hat alkalommal is felállhatott a dobogóra, miközben Dzsiddában pályafutása első pole-pozícióját, Monacóban pedig a futamgyőzelmet ünnepelhette. Kitűnő teljesítményét egy új szerződéssel hálálta meg a Red Bull, a kanadai hétvégétől kezdve azonban egyre inkább a háttérbe szorult Verstappen zseniális produkciói mellett. A holland végül domináns teljesítménnyel szerezte meg pályafutása második világbajnoki címét, Pereznek pedig eközben be kellett érnie a bronzéremmel, amelyet a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon halászott el előle Charles Leclerc.

A 32 éves versenyző pályafutását korábban egyengető menedzser, Adrian Fernandez szerint Pereznek még feljebb kell kapcsolnia, ha le akarja győzni Verstappent. „Checo remekül teljesít, a probléma csak az, hogy Verstappen a csapattársa. Checo fantasztikus versenyző, aki már rengeteg tapasztalattal rendelkezik, most azonban meg kell fejtenie, hogy mi az, amit Max másképp csinál. Max régóta versenyez a Red Bullnál, a csapat pedig köré épül, mindezt figyelembe véve Checo egyáltalán nem végez rossz munkát, vélhetően épp azt hozza, amire a csapatnak szüksége van tőle. Mindazonáltal hamarosan feljebb kell kapcsolnia, szerintem pedig tisztában van vele, hogy mit kell ehhez tennie. A Red Bull nagyon erős volt 2022-ben, de ha szorosabbá válik a verseny, akkor nekik is fontosabbá válik, hogy mindkét pilóta az élmezőnyben legyen” – idézi Perez honfitársát a PlanetF1.

„Verstappen a legmagasabb szint”



Fernandez szerint a Red Bull holland szupersztárja a legnagyobbakkal említhető egy lapon, éppen ezért Perezre hatalmas kihívás vár, ha Mexikó történetének első F1-es bajnoka szeretne lenni. „Max egy teljesen más kaliberű pilóta, ő Senna, Schumacher és Hamilton szintjén van. Én hiszek Checo képességeiben, de hatalmas lépésre van szüksége, ha meg akarja ugrani ezt a szintet, és itt most nem a vezetésről beszélek, hanem a következetességről és a mérnökökkel való együttműködésről, hogy a lehető leginkább a saját igényeire tudják beállítani az autót. Remek dolog egy körön a leggyorsabbnak lenni, vagy épp futamot nyerni, de a bajnoki cím elhódításához az egész szezonban erősnek kell lenned. Ott van például Valtteri Bottas. Éveken keresztül a legjobb autóban ült, mégsem lett világbajnok. Mi a különbség közte és Lewis között? A következetesség. Ez teszik különlegessé a bajnokokat.”

„Max látszólag érinthetetlen most, mert ritkán hibázik, ha pedig valami rosszul alakul, akkor is tudja, hogyan kerekedjen felül a helyzeten, mint például Austinban. Akkor már a zsebében volt a bajnoki cím, de az elrontott kiállás után mégis úgy harcolt, mintha a bajnoki címért ment volna. Ugyanaz a Max maradt, aki volt. Nekem úgy tűnik, hogy ma már sokkal többet használja a fejét olyan helyzetekben, amelyekben korábban túl nagy kockázatot vállalva balesetet okozott. Ha pedig egy ilyen sebezhetetlen versenyző a csapattársad, az eléggé elrettentő” – zárta gondolatait Fernandez.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: