DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bejelentés: Andretti Cadillac néven jöhet az új F1-es csapat

Az Andretti mozgósítja az amerikai autógyártó cégcsoportot: még nem eldöntött a beszállás, de élénken érdeklődik az F1 iránt a General Motors és a Cadillac.

Közös sajtótájékoztatón jelentette be Michael Andretti és a General Motors elnöke, Mark Reuss, hogy az Andretti Autosport és a General Motors közösen érdeklődik a Formula-1-be való beszállás iránt. A 2026-ra tervezett új motorszabályok vonzóbbá tették a sportágat az autógyártók számára, az érkezésért már régóta minden követ megmozgató Andretti pedig a jelek szerint az amerikai cégcsoportnál talált támogatóra.

A bejelentés szerint Andretti Cadillac néven érkezhet új csapat a száguldó cirkuszba. Ez még önmagában nem jelent biztos beszállást, csak az erőteljes érdeklődést, a szándékot fejezte ki a General Motors. A tervek szerint az istálló központja az Egyesült Államokban lenne, de lenne egy bázis az Egyesült Királyságban is.

A motorbeszállítóról még nincs hír, bár konkrét kérdésre egyik résztvevő sem tagadta, hogy képben lehet a Honda. Andretti egyébként nemrég még a Renault-val tárgyalt az F1-be való beszállásról.

Hogy a projekt megvalósulhat-e, az még nem eldöntött, az F1-nek és az FIA-nak is rá kell bólintania, azt pedig az F1 már többször kifejezte, hogy a jelenlegi rendszer nagyon stabil, nyomós érvnek kell amellett szólnia, hogy plusz csapatot építsenek be a körforgásba. Egy ikonikus amerikai márka viszont az amerikai piac felé nyitó F1 számára is vonzó lehet.

A bejelentés szerint a felek megtették a szándéknyilatkozatot, de ha az át is megy a szűrőn, akkor is 2026-ról lehet csak beszélni, közelebbi dátumról nem.

A bejelentés alig néhány nappal azt követően érkezett, hogy az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem arról posztolt a közösségi oldalán, hogy arra kérte az FIA csapatát, hogy vizsgálja meg egy szándéknyilatkozati eljárás elindítását leendő új Formula-1-es istállók számára.



Flt9cVXWIAAc0co

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: