DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Steiner nehezen döntött Mick Schumacher távozása mellett

A Haas csapatfőnöke szerint az F1-ből két szezon után kiszoruló Mick Schumacher 2022-ben mutatott teljesítményével nem könnyítette meg a csapat döntését.

A Haas csapata két meglehetősen rapszodikus teljesítményt hozó idényt követően döntött úgy, hogy megválik Mick Schumachertől, az ifjú német helyét pedig honfitársa, az F1-be teljes állású versenyzőként 2019 után visszatérő Nico Hülkenberg foglalja el az amerikai istállónál. Noha Günther Steiner folyamatos kritikái miatt úgy tűnt, hogy Schumacher távozása valójában már hónapokkal a hivatalos bejelentést megelőzően eldőlt a színfalak mögött, az olasz csapatfőnök cáfolta ezeket a feltételezéseket, elmondása szerint ugyanis a 23 éves versenyző a 2022-es szezonban mutatott teljesítményével jelentősen megnehezítette a 2023-as pilótapárossal kapcsolatos döntésüket. 

„Abszolút” – válaszolta Steiner a kérdésre, felmerült-e bennük egyáltalán az ifjú német megtartása. „Ahogy mindenki láthatta, Mick rengeteget fejlődött a szezon során, ezt nem is kell ecsetelnem. Épp emiatt tartott ilyen sokáig meghozni a döntésünket. A közhiedelemmel ellentétben nem a nyári szünet előtt határoztuk el magunkat, egyszerűen ennyi ideig tartott meghozni a csapat számára legmegfelelőbb döntést, ahogyan azt már korábban is mondtam” – magyarázta a Haas vezetője.



Schumacher kétségkívül szintet lépett 2022-ben, hiszen Silverstone-ban és Spielbergben is pontszerző helyen tudott végezni, valamint Max Verstappennel és Lewis Hamiltonnal is öldöklő küzdelmet folytatott egyes versenyeken, eredményeit azonban beárnyékolták folyamatos balesetei. Teljesítménye így háttérbe szorult az F1 vérkeringésébe visszatérő Kevin Magnussen produkciója mellett, a dán ugyanis az idény első négy hétvégéjén három alkalommal is pontokat tudott szerezni, Brazíliában pedig csodaszámba menő pole-pozícióval tette fel a koronát a szezonjára, miközben német csapattársa – szimbolikus módon – csupán az utolsó rajtkockát tudta megszerezni az esős interlagosi kvalifikáción.

A mindig szókimondó Steiner elárulta, hogy versenyzője helyzetén egy esetleges fordított eredmény sem változtatott volna számottevően: „Semmi sem változott volna abban az esetben, mert egy ilyen döntést nem alapozhatsz egyetlen érzelmekkel teli hétvégére, vagy kiugró időmérős teljesítményre, az teljesen helytelen lenne” – tette egyértelművé álláspontját az 57 éves szakember. Az F2 2020-as szezonjában még bajnoki címet ünneplő Schumacher a Haas döntésének következtében kiszorult a rajtrácsról, így 2023-ban a Mercedes tartalékpilótájaként lesz majd jelen a versenyhétvégéken, hogy újraélessze egyelőre megrekedni tűnő F1-es karrierjét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: