DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2023. március 26. vasárnap
F1

„Mentálisan nehéz” Ricciardo helyzete Albon szerint

Átérzi a 2023-as rajtrácsról lemaradó Daniel Ricciardo helyzetét Alexander Albon nehéz 2021-es éve után.

A thai pilóta két éve hasonló cipőben járt, mint a McLarentől távozó ausztrál, miután a gyengén sikerült 2020-as szezon végén csapata, a Red Bull úgy döntött, hogy nem Albonnal tervezik a folytatást, helyette pedig a Racing Pointtól távozó Sergio Perez lesz Max Verstappen csapattársa. Az akkor 24 éves versenyző egy évig pihentetni kényszerült Formula-1-es karrierjét, ezalatt a DTM-ben versenyzett tartalékpilótai pozíciója mellett. Most, hogy a McLarenben eltöltött két sikertelen év miatt Ricciardo is hasonló szituációban találja magát, Albon elárulta, átérzi az ausztrál helyzetét.

„Én kissé más helyzetben voltam, már egy héttel a távozásom után hiányzott a versenyzés. De megértem, mit érez. Amikor nehéz éveken vagy túl az F1-ben, és én a 2020-as tapasztalataim alapján tudok beszélni, nagyon kikészít. A paddockon belüli pusmorgásoktól kezdve a saját teljesítményedig. Kompetitívnek és versenyzésre éhesnek születtünk” – mondta a Williams versenyzője a Motorsportnak.

„Ebből élünk, minden a teljesítményről szól, és arról, hogy jó munkát végezz. Szóval nagyon nehéz, nekem több hétbe telt, mire mentálisan elfogadtam a tényt, hogy nem leszek ott a rajtrácson. De mivel fiatal voltam, sosem éreztem úgy, hogy itt a vége. Tudtam, hogy lesz még lehetőségem megmutatni, mire vagyok képes. Ez valószínűleg, amit most Mick (Schumacher) is érez, hogy van még mit bizonyítania, és vissza fog tudni térni.”A visszatérő szezonjában Albon figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a sereghajtó Williamsben, több alkalommal is pontot szerzett a mezőny egyik leglassabb autójában. A 26 éves pilóta a brit csapatba való beilleszkedéséről is beszélt: „Biztosnak kell lenned abban, hogy mindenki a maximumot nyújtja, és mindenki a megfelelő irányba halad annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk ki az autóból. Mindenki eltérően viselkedik, mentálisan és kulturálisan is másképp lehet a legtöbbet kihozni az emberekből.”

„Ezt csak akkor tudod elérni, ha személyesen is ismered őket. Ehhez pedig idő kell, szükség van arra, hogy leüljünk és megismerjük egymást, a közös vacsorákra és a beszélgetésekre a gyárban. A következő szezon előtt is ez a cél, hiszen csak most fejezem be az első évemet a csapatnál, még mindig eléggé újnak számítok itt. Az apróságokra fókuszálunk, hogy mindenki jó munkát végezzen jövőre, és fejlődjön a csapat” – nyilatkozta Albon, akire jövőre vezető szerep hárulhat a Williamsben újonc csapattársa, Logan Sargeant érkezésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: