DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

„Mentálisan nehéz” Ricciardo helyzete Albon szerint

Átérzi a 2023-as rajtrácsról lemaradó Daniel Ricciardo helyzetét Alexander Albon nehéz 2021-es éve után.

A thai pilóta két éve hasonló cipőben járt, mint a McLarentől távozó ausztrál, miután a gyengén sikerült 2020-as szezon végén csapata, a Red Bull úgy döntött, hogy nem Albonnal tervezik a folytatást, helyette pedig a Racing Pointtól távozó Sergio Perez lesz Max Verstappen csapattársa. Az akkor 24 éves versenyző egy évig pihentetni kényszerült Formula-1-es karrierjét, ezalatt a DTM-ben versenyzett tartalékpilótai pozíciója mellett. Most, hogy a McLarenben eltöltött két sikertelen év miatt Ricciardo is hasonló szituációban találja magát, Albon elárulta, átérzi az ausztrál helyzetét.

„Én kissé más helyzetben voltam, már egy héttel a távozásom után hiányzott a versenyzés. De megértem, mit érez. Amikor nehéz éveken vagy túl az F1-ben, és én a 2020-as tapasztalataim alapján tudok beszélni, nagyon kikészít. A paddockon belüli pusmorgásoktól kezdve a saját teljesítményedig. Kompetitívnek és versenyzésre éhesnek születtünk” – mondta a Williams versenyzője a Motorsportnak.

„Ebből élünk, minden a teljesítményről szól, és arról, hogy jó munkát végezz. Szóval nagyon nehéz, nekem több hétbe telt, mire mentálisan elfogadtam a tényt, hogy nem leszek ott a rajtrácson. De mivel fiatal voltam, sosem éreztem úgy, hogy itt a vége. Tudtam, hogy lesz még lehetőségem megmutatni, mire vagyok képes. Ez valószínűleg, amit most Mick (Schumacher) is érez, hogy van még mit bizonyítania, és vissza fog tudni térni.”



A visszatérő szezonjában Albon figyelemre méltó teljesítményt nyújtott a sereghajtó Williamsben, több alkalommal is pontot szerzett a mezőny egyik leglassabb autójában. A 26 éves pilóta a brit csapatba való beilleszkedéséről is beszélt: „Biztosnak kell lenned abban, hogy mindenki a maximumot nyújtja, és mindenki a megfelelő irányba halad annak érdekében, hogy a legjobb teljesítményt hozzuk ki az autóból. Mindenki eltérően viselkedik, mentálisan és kulturálisan is másképp lehet a legtöbbet kihozni az emberekből.”

„Ezt csak akkor tudod elérni, ha személyesen is ismered őket. Ehhez pedig idő kell, szükség van arra, hogy leüljünk és megismerjük egymást, a közös vacsorákra és a beszélgetésekre a gyárban. A következő szezon előtt is ez a cél, hiszen csak most fejezem be az első évemet a csapatnál, még mindig eléggé újnak számítok itt. Az apróságokra fókuszálunk, hogy mindenki jó munkát végezzen jövőre, és fejlődjön a csapat” – nyilatkozta Albon, akire jövőre vezető szerep hárulhat a Williamsben újonc csapattársa, Logan Sargeant érkezésével.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: