DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem volt ott Russell győzelménél Wolff, de nem sajnálja

A Mercedes csapatfőnöke tíz év alatt csupán három nagydíjat hagyott ki: hiányzott a Sao Pauló-i Nagydíjról, a versenyt egy szállodai szobából követte.

A szezont tetemes hátrányban kezdő, de az évad második felére magára találó Mercedes legnagyobb hétvégéje a brazil volt: Sao Paulóból, ahol sprintet is tartottak, öt trófeát hoztak haza Brackley-be, köztük a két legértékesebbet, az egyetlen 2022-es győzelemért járó versenyzői és konstruktőri serleget. George Russell futamgyőzelmének helyszínén azonban nem volt jelen egy kulcsember: Toto Wolff csapatfőnök éppen ezt a versenyt hagyta ki.

„Érdekes tapasztalat volt: nem is gondoltam, hogy ilyesmiben részem lesz. Akkor én már Abu Dhabiban voltam üzleti találkozók miatt” – mondta a Beyond the Grid podcastben Wolff. „A szállodai szobában voltam, de teljes kapcsolat ki volt építve, így tudtam hallgatni a szokásos csatornákat és én is hozzá tudtam szólni, ahogyan általában lenni szokott. Voltak időmérő monitoraim, tévécsatornáim, szóval lényegében ugyanaz volt a helyzet, mintha a garázsban lettem volna. Nem is gondoltam rá, hogy egy szállodában vagyok, annyira belemerültem.”



„Amikor megszereztük a győzelmet, Susie azt mondta, biztos benne, hogy sajnálom, hogy nem vagyok ott” – árulta el az osztrák, mit mondott felesége, Susie Wolff, mikor az első és második helyen zárták a futamot. „Pedig igazából nem sajnáltam, hiszen a versenyzők mellett mindig én adom az interjúkat, állok a rivaldafényben, és kapom az elismerést mások munkájáért.”

„Azzal, hogy nem voltam ott, nem vontam el a figyelmet azoktól, akik ott voltak és büszkék lehettek magukra. Nyilatkozott Andrew Shovlin, Bradley Lord és James Vowles, akik a csapat szívét-lelkét alkotják. Nem is lehettem volna büszkébb abban a pillanatban, nem is lehettem volna boldogabb, ahogy láttam, hogyan végzik a munkát ezek a srácok” – beszélt arról Wolff, hogy távolléte miatt a csapat többi kulcsembere nagyobb figyelmet kapott.

A podcastben felvetették, a sprintfutamon kiharcolt erős rajtpozíciók – első Russell, harmadik Hamilton számára – láttán nem volt-e csábító gyorsan Brazíliába sietni: „Nem, ehhez túl késő lett volna, és túlságosan haszonleső dolog is lett volna. Az én közreműködésem nélkül jutottak el odáig. Csütörtökön még vonzott, hogy az utolsó pillanatban átrepüljek az óceánon, de már túl késő volt és hamarabb a Közel-Keleten kellett lennem.”

Wolff eddig csak három nagydíjat hagyott ki

A távollét Brazíliából kivételesebb esemény volt, mint gondolnánk: a Mercedes vezetőségéhez 2013-ban csatlakozó Toto Wolff tíz év alatt mindössze három nagydíjon nem vett részt: egyen 2019-ben, kettőn idén.

„A Mercedesnél töltött összesen tíz évem alatt csupán három futamot hagytam ki, még Japánt idén, valamint Brazíliát pár éve, mikor már megnyertük a bajnokságot. Emlékszem, azon a versenyen nagyon szét voltak szórva, a végén a csapat nem tudta, hogy bokszba hívják-e Lewist vagy sem, végül pedig Lewis szólt közbe: ’srácok, ezt nektek kellene eldönteni’. Azóta mindig viccelődtek azzal, hogy olyan rosszul sikerült, hogy muszáj ott lennem. De arra, hogy ezen a hétvégén milyen szinten teljesítettek nélkülem, örökké büszke leszek” – hasonlította össze a két egészen eltérően alakuló brazil versenyt Wolff.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: