DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Küszöbön a Honda és a Red Bull szakítása? „Nem jutottunk közös nevezőre!”

Dr. Helmut Marko nem tartja valószínűnek, hogy a Honda esetleges nagyobb szerepvállalása esetén az AlphaTaurit célozná meg.

A Honda már 2020-ban bejelentette, hogy 2021 végén ismét kiszállnak a Formula-1-ből, ám a Red Bull továbbra is az általuk fejlesztett erőforrást használja, Red Bull Powertrains néven. A szezon végére visszatértek a Honda logói az autóra, a jövő évi nevezési listára pedig már Honda RBPT néven tüntették fel az erőforrásaikat az energiaitalosok.

Emellett a japánok élénken érdeklődnek a 2026-os motorszabályok iránt, ám egyre inkább úgy fest, hogy a Red Bull-lal jelenleg működő partnerség nem tartható fent hosszú távon, legalábbis Dr. Helmut Marko szerint.

„Amikor a Honda két évvel ezelőtt bejelentette visszalépését a száguldó cirkusztól, először úgy állt a dolog, hogy nem lesz semmink és senkink. Eredetileg még az akkor használt motorokat sem akarták átadni nekünk, ebből sikerült azt az együttműködést kicsikarnunk, melyet ma láthatunk” – idézi Markót a One Stop Strategy.



Eközben szárnyra keltek olyan hírek, hogy a Ford is szívesen csatlakozna a Formula-1-hez, ha nem is konkrétan motorgyártóként, de a pénzüket és a nevüket adnák a Red Bull erőforrásaihoz, emellett szinte teljes szabadságot adva az osztrákoknak, aminek hiányában hiúsult meg a Red Bull–Porsche együttműködés.

„Amikor arra került a sor, hogy megbeszéljük, kinek mi lesz a dolga 2026-tól, azt hittük, ők majd csak a elektromos részek fejlesztéséért fognak felelni, így bonyolulttá váltak a dolgok. Nem jutottunk közös nevezőre, de majd meglátjuk. Hamarosan döntést kell hoznunk” – tette hozzá a főtanácsadó.

Az egyik lehetséges opció a Honda számára – a felek szakítása esetén – az AlphaTaurival történő együttműködés lehet, ám Marko szerint ez szóba sem jöhet: „A Hondának egy topcsapat kell! Ez nem lehet az AlphaTari, főleg akkor nem, ha már nincsenek velünk együttműködésben, mi pedig egy másik motort fogunk használni, ráadásul minden istálló szeretne egy második csapatot, így mi sem akarunk megválni tőlük.”

Ha igazán szereted a motorsportokat, akkor van számodra egy jó hírünk: nemcsak a Facebookon, de már az Instagramon is megtalálsz bennünket. Kövess minket a legjobb képekért az Instán is!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: