DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ezt tanácsolta De Vriesnek Verstappen

Holland a hollandnak adott tanácsot: Max Verstappen elárulta, hogy mit mondott honfitársának, amivel segített neki az F1-be kerülni.

Sokáig emlékezetes bemutatkozást ejtett meg Nyck de Vries Monzában, hiszen a holland pilóta a semmiből ugrott be a Williamsbe, majd élete első F1-es versenyhétvégéjén a top tízből rajtolt és végül pontot is szezett az Olasz Nagydíjon a mezőny leggyengébb autójával. De Vries honfitársa, az immár kétszeres világbajnok Max Verstappen most elárulta, hogy mit mondott az újoncnak a bravúros debütálás után:

„Mondtam neki, hogy hívja Helmutot (Markót, a Red Bull tanácsadóját, aki a cég utánpótlásneveléséért felel). Láttam Helmutot a verseny után, nagyon boldog volt, le volt nyűgözve. Márpedig ha jó időben hívod...” – mondta Verstappen a Viaplaynek.

f1-devries-redbull-alphatauri



Az eset után De Vries valóban fel is kereste Markót és találkozott vele Grazban, itt állapodtak meg azokban a feltételekben, amelyek alapján a holland 2023-ban az AlphaTauri egyik autóját vezetheti és első teljes F1-es szezonjára készülhet. Az információk szerint De Vries addigra már előrehaladott tárgyalásokat folytatott az Alpine-nal, hogy elfoglalja Fernando Alonso helyét, de Marko és a Red Bull végül olyan ajánlatot tett neki, ami ütötte az enstone-iak gyári ülését.

„Nyck akkor már tárgyalt más csapatokkal, de ez is egy szép dolog Helmut és a Red Bull kapcsán. Amikor ő azt gondolja, hogy neked kell ülnöd az autóban, akkor le fog igazolni, mert ezek nagyon gyorsan meg tudnak történni. Úgy emlékszem, hogy Nyck kedden hívta fel, aztán szerdán vagy csütörtökön már találkoztak is. Akkoriban Pierre (Gasly) még az Alpine-nal rágta át a részleteket, sok dolog volt hátra, ezért nem írhatott alá azonnal” – mesélte Verstappen.

 

De Vries lehet az AlphaTauri vezére

Az újonc is elmondta, hogy hogyan zajlott a dolog: nagyon jól érezte magát Markóval, és olyan jól haladt a találkozó, hogy meg tudtak egyezni.

„Együtt vacsoráztunk Maxszel a nagydíj utáni hétfőn Monacóban, hogy kicsit megünnepeljük a hétvégét. Nyíltan beszéltünk a lehetőségekről, beszéltünk esetlegesen az AlphaTauriról, Dr. Markóról, és így történt. A hét későbbi részében már Grazban láttak. Nagyszerű időt töltöttünk együtt. Két napot töltöttünk azzal, hogy helyi osztrák ételeket ettünk és a jövőről beszélgettünk. Remek humorérzéke van, és nagyon tiszteltük egymást. Szerintem értékelte, hogy személyesen jelentem meg és képviseltem magam, és közvetlenül vele beszéltem. Egyenes és élvezetes megbeszélés volt, de nyilván a megállapodás nem csak a mi kezünkben volt, annál kicsit összetettebb volt a helyzet, ahogy azt mindenki tudja” – mondta De Vries.

A bejelentés után pedig Marko nem is rejtette véka alá, hogy mennyire örül: azonnal kijelentette, hogy De Vries lesz a csapat vezére, és nem Yuki Tsunoda.

„Yuki még fiatal, és nem rendelkezik a szükséges tapasztalattal és háttérrel, tehát Nycknek kellene vezetnie a csapatot. Meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok, de a tapasztalatából és a karakteréből adódóan neki kellene átvennie a vezérszerepet. Természetesen abból is a csapat is profitálhat majd, hogy majdnem mindegyik Mercedes-motoros csapatnak ő volt a tartalékversenyzője, emellett több szimulátort is kipróbálhatott már, ez a tudás pedig vele együtt érkezik a csapathoz” – méltatta új szerzeményüket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: